AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Názory Není případná anketa o koupi "špitálu" vedle Lorety jen alibismem?

Není případná anketa o koupi "špitálu" vedle Lorety jen alibismem?

Email Tisk PDF

Jak to vidim ja.jpgHned si odpovím: ano, podle mě je. Snad aby si někteří zastupitelé s sebou do budoucna nenesli "stigma" podobné spoluúčasti na akci Šmak před mnoha lety, objevil se názor uspořádat o tomto záměru anketu občanů. Tedy nechat rozhodnutí na občanech-voličích, kteří dorazí do volební místnosti při volbách do Evropského parlamentu ve dnech 23.-24. května 2014. To se mi nelíbí, a to minimálně ze dvou důvodů:

1- Proto občané chodí k volbám a dávají důvěru 17 lidem, aby je zastupovali a pracovali v prospěch města a jeho občanů. Zastupitelé by tedy měli mít na zásadní otázky svůj názor a neměli by se bát jej vyjádřit při hlasování. Anketa - byť nikdo neřekl, že by její výslekdy někoho k něčemu zavazovaly   je jen přehození zodpovědnosti za rozhodnutí  na masu lidí.

2- Výsledek ankety dle mého mínění je i při velmi neutrálním a nenavádějícím znění otázky jasný - chtěl bych vidět, jak většina občanů města souhlasí s investicí (mým odhadem) na pořízení a rekonstrukci 5 milionů korun z kasy města "kvůli kultuře".

(Doplnění: domnívám se, že případné konání ankety a znění otázky nebo otázek by mělo odsouhlasit zastupitelstvo. A volby do Evropského parlamentu jsou již za 2 týdny.)

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
Jana Tichá napsal(a) v Pondělí, 19 Květen 2014 11:38
zdraví našich dětí Razz Very Happy Smile Laughing
omlouvám se
S pozdravem jedna babička a správkyně budov v.v
Jana Tichá napsal(a) v Pondělí, 19 Květen 2014 11:35
Oprava : spadly stropy na Kosmonoském zámku. Smile
Ale stejně i jako obdivovatel starých budov, mám obavy o technický stav naší školy a našich
dětí a vnoučat
Jana Tichá napsal(a) v Pondělí, 19 Květen 2014 11:31
Pokračuji se zámkem.

b/ Hlavní problém ale vidím v tom, že je to hodně stará budova. Před lety jezdily naše děti z důvodu
stavební havarie do jiných škol a i dále zde spadlo pár stropů. Zámek je zatěžován víc a víc.
Pár stovek dětských nohou / i když zruší krok / pětkrát do týdne už z budovou něco provede.
c/ S " kulturhausem " není třeba hledat jiného --- máme Šmak. Stejně se o něj musíme starat s péčí
majitele.
Jana Tichá napsal(a) v Pondělí, 19 Květen 2014 11:15
Dobrý den, pane Janečku.
a/ využití podkroví pro potřeby školy se zvažovalo již / pokud pamatuji / při rekonstrukci střechy.
b/ architekti a stavitelé by si s denním světlem v podkroví určitě poradili. I když asi do břidlice na
střeše by se nikomu nechtělo sahat.
Bizon napsal(a) v Pondělí, 19 Květen 2014 10:36
Pokračování k 18. květnu :

Zabýval jsem se variantami řešení městského majetku. Podotýkám, že jsou to moje názory, tedy názory člověka, který v této problematice není doma. Varint počítajících se "špitálem" může být několik, stejně jako variant bez "špitálu". Ing. Janeček se zmínil o nové škole. Pokud je potřeba nové školy dosti naléhavá, mělo by se s ní při vytváření variant počítat. Pokud by se s ní nepočítalo a pak by se přece jen postavila, vznikly by problémy, které by třeba vzniknout nemusely.

Jedno řešení problémů s majetkem : Pořídit pro zastupitele tabulku městských nemovitostí. Každá nemovitost by ve své kolonce měla všechny možné informace. Rok vzniku, cenu, náklady provozu, náklady údržby, nezbytnost či zbytnost pro město, hodnocení plus a minus, kterým by se hodnotily přednosti a nedostatky. Je jasné, že by to musel hodnotit kompetentní člověk, který by byl nestranný, pokud je to vůbec možné.

Existují jistě i jiné neemotivní metody posuzování, které jsou založeny na práci s fakty, výpočtech, atd. Také názor nezainteresovaného realitního makléře by mohl něco ozřejmit.
Bizon napsal(a) v Čtvrtek, 15 Květen 2014 16:50
Jen tak - mimochodem - jde o závažné téma a diskutéři ho ještě rozšířili. Téma míří do budoucnosti. Pořádně to vyřešit nebude jednoduché ani pro nové zastupitele, i kdyby to byl výkvět kosmonoské odborné sešlosti, a to nikoliv sešlé.

Prosím Vás, kteří jste znalí a zainteresovaní, pokračujte v diskuzi.
Bizon napsal(a) v Neděle, 18 Květen 2014 15:42
Pane doktore, jsem si vědom, že můj příspěvek vypadá jako laciné kázání mouder, ale já jsem napsal předtím delší, ale ten byl zrušen pro neúnosnou délku psaní nějakým systémem webu, nikoliv p. Odnohou. Problém Kosmonos, na problém majetku Kosmonos upozornil ing. Janeček. Tento problém není pro zastupitele. To je pro odborníky z několika oblastí, kteří znají postupy a výpočty, kterými je možno se dobrat optimálních výsledků. Narazil jsem na pojem "facility management" na internetu. Jistě budou i další metody, podle kterých se dá uvažovat, jednat a projektovat. Nezávidím těm 17 statečným, kteří budou chtít po volbách řešit problém kosmonoského majetku. Končím, aby mě to nesmazalo. Budu pokračovat.
Petříček napsal(a) v Sobota, 17 Květen 2014 22:30
Vážený příteli Bizone, odvahu!

Jaký je Váš názor!!!
Tomáš Jedno napsal(a) v Sobota, 17 Květen 2014 12:44
Pro pana Janečka:

Za svým názorem "lepší investovat do jiných věcí než do kultury si stojím", zkuste si třeba pěšky zajít od zámku na koupaliště/ tenis/ kemp ulicí "Pod koupalištěm" a v její spodní části budete kličkovat z levého chodníku na pravý a dokonce v jednom místě úplně chodník schází... v této lokalitě chodí lidé i z lokality Canaba a vyhýbat se dvěma autům zejména v zimě pro spoluobčany s kočárkem je obtížné...

PS: souhlasím, že každý máme jiné priority, proto se v tomto asi neshodneme ;o)
Pavel Janeček napsal(a) v Pátek, 16 Květen 2014 06:04
Pro Bizona pokračování, pro paní Tichou a Tomáše Jedno reakce, pá slov do diskuze o využití podkroví zámku. Je to jistě sympatická myšlenka, ale má svá úskalí:

a) provozně by to muselo být využito pro školu nikoliv pro "kulturu" (ve smyslu muzeum, spolky apod) - myslím tím dispozici zámku, schodiště, plánovaný výtah apod.

b) zda bude využití pro školu (třídy) možné není 100% jasné, podkroví je dost tmavé a ve třídách je nutné určité přirozené osvětlení, i když ve věžích je světla překvapivě hodně, ale nemůžete využít 4 věže a prostor mezi nimi ne (nějak se tam musí projít)

c) pokud to má být návrh alt. místo "kulturhausu" ve špitálu, tak by škola musela opustit část prostor v přízemí, kde by byl tento "kulturhaus" - to není reálné, škola chce/potřebuje kapacitu zvyšovat ne se sem tam přesouvat

d) v hrubých rysech jsou současné náklady na zprovoznění podkroví odhadovány na 80 mil. Kč (a nyní není podstatné, jestli mluví o +- deseti), nikdo neřekl, kolik bude stát vytápění prostor (kvůli podchozím výškám se nevejde tolik tepelné izolace, kolik je třeba) apod.

e) zprovoznit podkroví není operace na měsíc ani rok, spíš bych to odhadl na 3-4 roky


PS: nemyslím, že by "kultura" (v širším smyslu slova) u nás trpěla a bez špitálu zahynula, reagoval jsem na to, že bylo napsáno "jde investovat do lepších věcí než na kulturu"
 
L Horák napsal(a) v Středa, 14 Květen 2014 12:36
Ano byli jsme zvoleni . Ale problém je v tom co ing Janeček jistě zná. Je těsně před obecními volbami, a to je vždy období kdy nastoupí poněkud zvrácená logika uvažování zastupitelů ve všech trochu větších obcích. Jedněm je to jedno " stejně tam příště nebudu", další doufají , že rychlou realizací ,byť finačně nesmyslného projektu , získají voličské hlasy, další skupina chce jen prostě zavařit těm co přijdou po nich.
Pokud vím toto investici nemělo ve volebním programu žádné uskupení, či strana. Pokud tedy chceme realizovat něco , co jsme voličům neslibovali měli bychom se jich optat, nebo rozhodnutí nechat na těch co přijdou po nás. O iracionalitě rozhodování našich zastupitelů ve vztahu k veřejným financím by se dala napsat kniha. Jen malý příklad, loni před prázdninami se objevil finančně nesmyslný požadavek na nákup nábytku pro MŠ. Šlo o návrh rozpočtového opatření ve výši 800 000 Kč. Dalo dost práce ho zamítnout. K realizaci došlo nakonec ve vší tichosti za pětinovou cenu. Ostatně institut referenda téměř o všem je zaběhnutý ve Švýcarsku a nemám pocit , že by šlo o neprosperující , nefungující stát. Ono na té přímé , stranami a jejich sekretariáty nenáviděné demokracii, asi něco je.
Tomáš Jedno napsal(a) v Úterý, 13 Květen 2014 18:29
Můj názor je takový, že lze finanční prostředky investovat daleko lépe (např. do dopravní infrastruktury), než do oblasti "kultury"...
Tomáš Jedno napsal(a) v Čtvrtek, 15 Květen 2014 11:05
Ano, přikláním se k názoru dalšího diskutujícího, lépe využít stávající prostory zámku...
Jana Tichá napsal(a) v Středa, 14 Květen 2014 12:37
Ke špitálu : kdo má na krku nějakou nemovitost / i staletou jako já / tak ví co správná a důkladná péče obnáší. Včetně veškerých daní a poplatků.
Nemyslím, že by utrpěla kultura v našem městě, když nepřikoupíme další historickou budovu.
Na zámku jsou ve všech věžích velké prostory, které leží ladem a daly by se využít.
Stále si myslím, že bychom měli vycházet a využívat to, co zde máme a vlastníme. A malou nepopulární připomínku nakonec: je nutno důkladně a důsledně sledovat, udržovat, opravovat a udržovat v pořádku celý majetek města.
Pavel Janeček napsal(a) v Středa, 14 Květen 2014 08:47
To Tomáš Jedno: nejde mi nyní o "špitál", ale musím to napsat...

měl byste přijmout, že někdo kouká na fotbal, stolní tenis, kuličky (v televizi nebo na hřišti), někdo chodí do muzeí (v Praze i Kosmonosích), někdo do galerií, někdo má dítě v mažoretkách, jiný chodí jako turista po lese a dokonce obnovuje značky a další pečuje o zachování tradic a historie. Nechápu jakékoliv vytržení "kultury" (tedy u nás muzea, galerie, lorety, koncertů, divadelních představení, historického bádání, do jisté míry i turistů, ač za mne jsou to spíše sportovci) ze "zábavy" obyvatel města a naznačení, že snad do "kultury" se investovat nemusí. To by pak jiný mohl přijít s tím, že se nemusí investovat do "sportu", což šmahem zruší dotace mažoretkám, fotbalistům a dalším. Takže pak budeme doma všichni sedět na zadku a koukat do bedny a stěžovat si, že tloustneme, naše děti nechtějí chodit ven, neumí udělat kotrmelec a obecně lenivějí, nechápou dějiny ani současné souvislosti, nemají estetické cítění, mají cukrovku a já nevím co ještě!

Sport a kultura to je zábava, odpočinek i identifikace s místem. Podporovat se musí a to oboje, pokud ne, tak nemusíme být samostatné město, budeme jen obyčejná noclehárna, ty silnice za nás opraví Boleslav a stejně tak umí přeposlat peníze za odpad či osvětlení.
Pavel Janeček napsal(a) v Středa, 14 Květen 2014 08:35
Pro doplnění: Debřská a Hradišťská je krajská investice, po zkušenosti s Tyršovou/Linhartovou se mi chce říct naštěstí.

K lepším investicím. Máte pravdu, lépe jde vždycky investovat, osobně jsem stále se "špitálem" na vážkách = za ideální nadále považuji variantu sestěhovat vše (úřad, muzeum, archiv, spolky, knihovnu, městskou policii) do zámku a postavit novou školu v místě, kde je plánovaná už asi 70 let. Na novou školu při troše štěstí může být dotace. Do zámku se vejdou veškeré neškolní aktivity, u zámku se dá dořešit celkem levně i slušné parkování a nepotřebný majetek můžeme prodat. Obec o velikosti ca 4500 občanů nepotřebuje vlastnit tolik nemovitostí - zámek, školka, obytný dům čp. 10, sokolovna, úřad, hasičárna, loreta, campanilla, sportovní areál s obří těžko využitelnou budovou, hřbitov, šmak, koupaliště, areál bývalého velkého bazénu s nedostavěným objektem dvou bytů, škola HS, hasičárna HS, zázemí autobusového nádraží (dvě prodejny + wc) + budeme stavět tělocvičnu + mluví se /zase před volbami/ opatrně o domově důchodců + řeší se prostor u Lva, multifunkční cosi, městské? to snad ani náhodou -- starat se o ně, provozovat je, topit v nich, sekat trávu, udržovat je a jednou za pár desítek let do každé z nich nalít pár /někdy i desítek/ miliónů, to nemůžeme utáhnout!

Ovšem zpět k Davidově článku: ano je to alibismus. Zastupitelé jsou zvoleni a mají za úkol se rozhodnout nebo nyní o každé investici 2 mil. Kč (i kdyby 4mil. Kč s rekonstrukcí) budou rozhodovat ankety a referenda? To se tu neudělá nikdy nic. Kandidovali jste, chtěli jste být zvoleni, byli jste zvoleni, musíte se umět rozhodnout a ne se schovávat za hlas lidu.
Petříček napsal(a) v Středa, 14 Květen 2014 07:53
Budou se rekonstruovat ulice Hradišťská a Debřská, připravuje se architektonická studie areálu náměstí, kde se mj. bude řešit i dopravní infrastruktura. Máte ještě další nápady?
 
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.