AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Názory Proč diskuze zastupitelů o záměru prodat Šmak dopadla nejhůře, jak mohla?

Proč diskuze zastupitelů o záměru prodat Šmak dopadla nejhůře, jak mohla?

Email Tisk PDF

Jak to vidim ja.jpgJeště v úterý jsem ve svém komentáři nešetřil optimismem ve věci schválení ZÁMĚRU prodeje Šmaku. Měl jsem za to, že když se na tomto shodne celá rada města, ve které sedí zástupci jedenáctičlenné koalice v zastupitelstvu, záměr projde. Navíc všichni vědí (kolikrát jsem byl místními šíbry poučenSmile, že záměr ještě nemusí znamenat realizaci - tedy prodej jako takový. Zkrátka - mezi záměrem a prodejem je ještě trnitá cesta. Jak je tedy možné, že namísto schválení záměru Šmak prodat (v první fázi se za tím skrýval odhad + vyvěšení záměru objekt prodat na úřední desce) má nyní starosta s právničkou chystat místní referendum na téma "co dál se Šmakem"? Vysvětlení je i není těžké, pokusím se nyní shrnout své pocity přímého účastníka diskuze, která návrh rozplizla tak, jako vždy, ba snad ještě více, než dříve.

Zprvu to vypadalo, že přítomní chápou, oč jde, zastupitel Blecha ještě přišel s návrhem pozměnit text usnesení, což nakonec po domluvě stáhl. Jenže pak se zvedla ruka paní zastupitelky Křížkové, která (už to udělala v minulosti) měla potřebu sdělit, proč nebude pro návrh hlasovat. Zastavují ji prý lidé s obavami, kde se budou scházet, kde budou pořádány plesy a další společenské akce, když nebude Šmak. Po svém příspěvku se této hozené rukavice chytila sociální demokracie, která se dle slov pana Štěpánka na setkání  před jednáním shodla, že dokud nebude nalezena alternativa pro pořádání akcí a místo pro spolky, budova by neměla být prodána, ale jen pronajata. Bývalá místostarostka Pekařová si pak ještě postěžovala na obsahově chudé podklady pro jednání k tomuto návrhu a opět požadovala vypracování analýz - to je mimochodem kolorit každé diskuze o budoucnosti Šmaku. Teď bylo jasné, že pro záměr prodeje nebude určitě zastupitelka Křížková a dále zastupitelé za ČSSD. Situace byla stále otevřená, už me tak jasná, ale pro příznivce prodeje tohoto vředu města - jak objekt opět emotivně pojmenoval zastupitel E. Masarčík - nebylo stále nic ztraceno.

To, že se záměr prodeje Šmaku nakonec neprohlasoval, res.se o něm vůbec nehlasovalo (!) je velikou chybou způsobenou neschopností lídrů koalice tuto věc prodiskutovat se svými týmy a vše jim pořádně vysvětlit. A ultrachybu má na svém kontě starosta města. Když se napřímil a začal mluvit o svém návrhu, očekával jsem vyhlášení přestávky, nebo dohadovacího řízení, chcete-li. To se naprosto nabízelo, a i když by paní Křížková ruku pro záměr nakonec opravdu nezvedla, devět hlasů pořád bylo k nalezení. Krok, který učinil starosta, je v mých očích velkým manažerským selháním, snahou zbavit se odpovědnosti za možná nepopulární rozhodnutí - prostě alibismem, kterým vyhlášení místního referenda kvůli budoucnosti Šmaku bezesporu je. A to, že nakonec pro stažení programu hlasovali všichni (se světlou výjimkou radního Janečka, který s tím zcela zásadně nesouhlasil), je velmi smutné zjištění pro lidi, kteří v říjnových volbách volili změnu.

A ještě pár vět na závěr: To, že se teď bude chystat místní referendum, je finančně nákladná blbost na n-tou. Kolik asi lidí přijde k referendu o budoucnosti baráku, který je devíti lidem z deseti naprosto lhostejný? Mě u případného referenda nad osudem Šmaku nepotkáte určitě.

Určité naděje, které jsem vkládal do nového vedení města, se pomalu, ale jistě rozplývají. Čest výjimkám. Tedy výjimce.

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
10 Jan Fidler napsal(a) v Pátek, 13 Březen 2015 14:06
Pokud je nasledujici pravda tak klobouk doluSmile

Kupci se hlásili čtyři, jedni z nich, manželé Drbohlavovi, nabídli 30 milionů, druhý kupec, ing.Bezděch nabídl 28,1 mil. Vlastní hotelové zařízení v jižních Čechách a chce se uchytit poblíž Prahy. Další zájemce, pan Bambula z Č.Brodu, nabízel 36 milionů po měsíčních splátkách na dobu 20 let, dále došla nurčitá nabídka p.Sembola. Zastupitelstvo rozhodlo neprodávat - pronajmout.
Petr Boubín napsal(a) v Sobota, 21 Březen 2015 22:17
Dobrý den Davide,

děkuji za nasměřování. Na to si čas rád udělám.
David Odnoha napsal(a) v Pátek, 20 Březen 2015 21:42
Dobrý den, na otázku, kdy toto mělo proběhnout, odpovědět neumím. Jen když jsem četl jméno Drbohlav, vzpomněl jsem si, že toto jméno (byť je to asi jen shoda jmen) již v historii Šmaku zaznělo. Máte-li čas a chuť, vejděte do rubriky Tenkrát, kde úplně dole naleznete šestidílný seriál, který mapuje prvních šest let Šmaku a těžkosti té doby. Návrat do let 1995 až 2000 nám byl umožněn díky záznamům v kronice, kterou tehdy spravovala paní Blanka Nazarová.
Petr Boubín napsal(a) v Pátek, 13 Březen 2015 21:52
A kdy toto mělo proběhnout?
 
Jan Fidler napsal(a) v Středa, 11 Březen 2015 09:33
Zajimalo by me zda je mozno nekde zjisti celkove naklady na Smak? Kolem 80 mio.? Mohlo by byt?
Pokud ano tak k tomu asi neni ani treba komentar.
A jeste by me zajimalo kde jsou penize za ty roky co byl Smak pronajat?

Dekuji a s pozdravem

Jan Fidler
Miroslav Štěpánek napsal(a) v Pondělí, 09 Březen 2015 23:14
O Šmaku vím hodně a proto si dovolím tvrdit, že nejsou na místě emotivní vyjádření o 20 let chátrajícím Šmaku, která jen poškozují zájmy města v případě prodeje a zamlžují rozhodování zastupitelů. Budova je po celou dobu od kolaudace v roce 1999 – 16 let solidně udržovaná. Některé vybavení, zvláště nábytek odpovídá 16 letům používání a v případě dalšího užívání bude třeba částečná výměna . Řada provozních problému je způsobena jen tím, že některé prostory nebyly nájemcem řádně vytápěny, větrány, uklízeny a prováděna běžná drobná údržba. Jedná se hlavně o salónky.
Pokud během provozu vznikaly závady na budově, byly městem odstraněny. Týkalo se to různého zatékání, odpadů, kotelny, podlahy v sále atd.
Současní dva radní v minulém roce slíbili návrh na využití Šmaku pro společenskou činnost místo zakoupení domu pod Loretou. Žádný návrh zastupitelstvo nevidělo s poznámkou, že se to společenským organizacím nelíbí. Místo toho jen návrh na prodej bez rozhodnutí kam s Muzeem, Osvětovou besedou, knihovnou, dalšími strážníky městské policie a některými organizacemi, které nemají žádné svoje zázemí. Váhání řady zastupitelů, kteří se snaží problém vidět v širších souvislostech nevidím jako alibismus, ale požadavek na koncepční řešení letitých problémů v Kosmonosích.
Ve sklepení je kapacitní mrazící a chladící zařízení, které ale není třeba pro provoz restaurace, proto se přestalo využívat. Centrální mrazící jednotka je zastaralý, energeticky náročný typ. Není nutné řešit. Nikdy se nepodařilo zajistit efektivní využívání těchto prostor, protože je nelze oddělit a zajistit samostatný přístup pro jiného nájemce.
Větrání hlavních prostor budovy bylo vyprojektováno jako nucené se zabudovanou klimatizační jednotkou. Ukázalo se jako energeticky velmi náročné a proto nebylo většinou využíváno. Prostory byly provozovány běžným větráním a vytápěním. Pokud nebyly nájemcem prostory pravidelně větrány a průběžně vytápěny docházelo ke kondenzování vodních par a vznikům plísní v některých místech. V případě, že by město dál provozovalo Šmak, není to nutné s klimatizací, ale je nutné zajistit alespoň temperování a pravidelné větrání, jako v jiných budovách.
K posouzení nákladů na údržbu je třeba vyčíslit náklady za celou dobu provozu, jinak bude závěr zavádějící.
Dluhy za prvními nájemci si město částečně způsobilo samo politickým tlakem na nereálnou výši nájemného v této lokalitě (za požadovaného účelu využívání), které začínalo na 200 tis. měsíčně a jen pomalu se snižovalo.

Návrh na prodej Šmaku je sice snaha o efektivnější využívání obecního majetku, která ale není zasazena do širšího kontextu zajištění základních potřeb rozšiřujícího se města.
Miroslav Štěpánek
Jan Fidler napsal(a) v Úterý, 03 Březen 2015 10:03
Smak je uz vyrizenej a provozovat ho je pro mesto sebevrazda. Neumim si v dnesni dobe predstavit jak by mohlo mesto neco takoveho provozovat, kolik dni v roce by byl sal vyuzit? Jak by se vyuzila restaurace a pivnice?
Tezko i najit solidniho najemce po zkusenostech. je mozna i varianta tam sestehovat urad a vse kolem ale zase nevim jak by se ty prostory vyuzily a i tak by to stalo nemalou investici v radech milionu. Smak je holt kostlivec po tandemu Sil/Dlouhy, tak to bohuzel je. Crying or Very Sad
Bizon napsal(a) v Sobota, 28 Únor 2015 11:06
Takže trochu z toho, jak to v Kosmonosech chodí : Kosmonosy, pokud jste to nepochopili, řídí p. Křížková. Dokud bude p. Křížková v zastupitelstvu, budou se dít osudy Kosmonos podle blíže neurčené skupiny obyvatel, kteří potkávají ve správný čas p. Křížkovou a všichni mají tentýž shodný názor na nějaký problém. Tento názor pak p. Křížková prosadí, bez ohledu na to, že potkala dva nebo sto občanů, nebo se se žádnými občany nepotkala. Je pozoruhodné, že se doposud nepotkala se skupinou občanů, kteří mají na Šmak opačný názor, i když těchto "zrádců" je dost. Možná i daleko více, než plesových exhibicionistů a spolkařů, kteří musejí sněmovat ve Šmaku, i kdyby to mělo stát miliony. Že p. Ljuline, lepší je vyhodit každý rok nehorázné prachy na provoz Šmaku, než tu částku dát třeba každý rok na školu?

Pane Ljuline, ty vaše citové výlevy zde může předvádět také někdo z odpůrců Šmaku, může si zde zoufat, obrazně rvát vlasy a přitom požadovat opačný přístup k vašemu přístupu, tedy bude chtít zlikvidovat Šmak. Takové věci se řeší rozumem, dávno známými postupy. Máte právo se k věcem obce vyjadřovat a rozum používající zastupitelé mají právo rozhodovat se v rozporu s Vašimi názory.
Pavel Janecek napsal(a) v Sobota, 28 Únor 2015 14:03
Bizone, nevadi mi, ze maji zastupitele jiny nazor. Vadi mi, ze se zaklinaji spolky a setkanimi s obcany, ve chvili, kdy zadny spolek neprisel s tim, jak smak funkcne naplnit vice nez 1x rocne. Ve chvili, kdy zaklinadlo obcany je bez udani poctu( bez aktivity techto obcanu, jen se to tak nadhodi na zastupitelstvu.

To uplne nejhorsi, ale, je, kdyz byvale vedeni mesta nema informace o hospodareni smaku! To je alarmujici. Bud je to alibismus (pry neni) nebo politikareni (to snad ne) anebo dukaz naproste neschopnosti, ze nekdo, kdo vedl mesto, o tom nic nevi (tomu neverim) - co si vybrat!!!

Znovu rikam. Pojdme se smakem neco udelat. Prodat nebo ho vyuzit. Nechat ho dal chatrat, hledat najemce a myslet si, ze podfinancovani neni ztrata je neprofesionalni a nema nic spolecneho s peci radneho hospodare.
Bizon napsal(a) v Sobota, 28 Únor 2015 11:19
Upřesnění : to slovní spojení "rozum používající zastupitelé" pochopitelně platí jen pro ty kosmonoské zastupitele, kteří se nestydí používat rozum.
 
Ljulin Christov napsal(a) v Pátek, 27 Únor 2015 22:09
Pane Boubín,ten organizování bordel ne vládne jen Kosmonosy - ŠMAK ale i v Praze. Proč se nekonal 20.slovanský bál ??? Tradiční slovanský bál, který se měl konat 7. února 2015 na Vlachovce. Sál byl již od listopadu řádně objednán,hudba vystoupení národopisného souboru, zajištěna tombola, informovány vlastenecké organizace a pozvány spřátelené konzuláty. Den před konáním bálu, v pátek 6. února ve 13,00 hodin,oznámil pan Goč telefonicky, že je Vlachovka zavřená, údajně pro neshody nájemce a provozovatele s panem majitelem Chvojem. Je to neobyčejné neslušné a neseríózní chování /bordel/ ,které nás přínutilo odvolat všechny pozvané, účínkujíci a hosty a omluvit se za námi nezaviněné nepříjemnosti.... Tak pane Boubín "Spousta Kosmonosaku by určíte jela radši na ples do Prahy než do plesniveho o roky zanedbaného Šmaku" Nemam slova pro ...............
Dagmar napsal(a) v Neděle, 01 Březen 2015 18:35
Spolky a kultura v obcích vůbec jsou smutná záležitost. Dalo by se říci, že nejsou lidi. Všichni stárneme a mladým se do spolků nechce. Stydí se a hlavně nemají zájem a čas. Raději jsou na spinning nebo do fitka.
Zajímalo by mě jaké jsou věkové průměry.
Vzpomínám, jak jsem co by pětiletá baráčnice v kroji vykračovala s průvodem za ruce s babičkou a dědou.
Je to šedesát let Very Happy
Pavel Janeček napsal(a) v Sobota, 28 Únor 2015 13:55
Pane Christove, tomu se rika demagogie - ja neco rekl o ruseni spolku. To mi do ust nevkladejte! Mluvim o tom, ze dle meho usudku nepotrebujeme vlastnit hospodu. Jako mesto! Pokud o ni spolky stoji a umeji se dohodnout, at si ji vezmou, celou se vsim vsudy! Rikam to potreti a nikoliv naposledy!

A druha vec. Pokud by se nasla odvaha prodat smak, proc se tu porad vsichni boji, ze tam nebudou plesy. Kdyz si koupim hospodu nebudu chtit mit 8 akci rocne, ale 100 - jako podnikatel tam nebudu tvrdnout cely den, civet do stropu a cekat na deset stamgastu! Otazka budouciho vyuziti je otazkou podminek kupni smlouvy - i kdyz tak daleko nejsme zatim.
Ljulin Christov napsal(a) v Sobota, 28 Únor 2015 09:21
Pane Janeček, .......po nás potopa ......tak zrušíme všechní spolky . Co na to ?????????
Pavel Janeček napsal(a) v Sobota, 28 Únor 2015 06:49
Pokud považujete šmak za životaschopný, přijměte můj návrh, převezměte šmak za korunu a provozujte (mám na mysli spolky), plaťte provozní náklady i investice. Já s tím problém mít nebudu, na druhou stranu vstupenku za 5000 Kč si na ples nekoupím.
 
Bizon napsal(a) v Úterý, 24 Únor 2015 14:29
Kdo rád do Šmaku dává, dvakrát dává. A kdo má dobré srdce, dává i vícekrát.
Ljulin Christov napsal(a) v Pátek, 20 Únor 2015 21:54
Diskuse zastupitelů o ŠMAK ......jen za tu slova starosta " Když naložíme celý autobus nebo dva a lidi odvezeme na ples do PRAHY, třeba se nám to vyplatí víc a lide se také báječně pobaví ." Za to mněl starosta podat demise a místo chystat mistní referendum CO TAKHLE NOVY VOLBY 2015 .
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Neděle, 22 Únor 2015 12:41
Proč demisi? To je naprosto legitimní úvaha a vidím to stejně. 17. září 2014 jsem na tomto webu napsal v příspěvku: "...by možná vyšlo levněji našim spolkům dávat na plesy dotaci, která by pokryla pronájem jiných prostor a třeba i svoz taxíky. Smile". Ať už bude, nebo nebude referendum, tak by nebylo od věci, kdyby se ve zpravodaji (extra vložený dvojlist, mimořádné číslo, nebo tomu jedno věnovat) objevila podrobná čísla a došlo se až k tomu, kolik město doplácí na jednu vstupenku na ples. Nebudu teď otevírat téma DOTOVAT ZÁBAVU, NEBO NEDOTOVAT. Sice je to zbytná věc a sám bych asi s žádostí o proplacení části vstupenky na nedávný koncert Ennia Morriconeho neuspěl Smile, ale roky to tak funguje, je to tradice a život není jen MÁ DÁTI x DAL, tak proč ne. Ale nejsme Dubaj, tak proč neuvažovat nad variantou, že si nebude každý spolek dělat svůj ples, ale spojí se jich víc dohromady a pronajmou si větší prostory jinde?
Petr Boubín napsal(a) v Sobota, 21 Únor 2015 13:26
Spousta Kosmonosaku by urcite jela radši na ples do Prahy než do plesniveho a roky zanedbaného Smaku. A doba kdy se nemohli vyjadřovat názory je naštěstí pryč.

Ale jestli mate pane Christove rozumny a ekonomicky podložený model provozování Smaku radi si ho na rade nebo zastupitelstvu poslechneme.
Tereza napsal(a) v Pátek, 20 Únor 2015 22:59
Mněl, jo?

To píšete minimálně s dvojkou na žíle, doufám! >Smile
 
Jakub napsal(a) v Pátek, 20 Únor 2015 11:00
Co takhle udělat brigádu spolků i občanů kteří by přidali z vlastní iniciativity ruku k dílu a opravy udělat svépomocí za minimálních nákladů. Otázkou je kolik zájemců by se přihlásilo. Alespoň za dřívějších dob to fungovalo. A třeba by se našel i nějaký spolehlivý správce z řad občanů.
Petr Boubín napsal(a) v Pátek, 20 Únor 2015 11:20
Práce je v případě Šmaku bohužel to nejlevnější. Tam je třeba vyměnit vytápění a další věci, které svépomocí nejdou.
 
Petr Boubín napsal(a) v Čtvrtek, 19 Únor 2015 16:45
Souhlasím se vším co říkáte. Je to prohra, zvláště když navíc šlo pouze o schválení záměru jak bylo několikrát připomenuto. Nakonec by o prodeji stejně museli rozhodovat zase zastupitelé. Možná by se ani žádný zájemce nenašel. Bohužel s pronájmem to není o moc lepší, zvlášť vzhledem ke stavu v jakém ten dům po x-letém zanedbávání investic je.

Pan starosta možná mohl věc řešit jinak, ale myslím, že by výsledek byl úplně stejný. Koalice měla včera přítomno jen 9 členů, 2 byly zjevně proti, zástupci soc. dem. také, pan Blecha svůj názor také nepřímo vyjádřil. Bohužel ten návrh byl odsouzen k zamítnutí a možná jen starosta nechtěl protahovat agonii toho návrhu, zvlášť před občany Stakor, které toto nejspíš vůbec nezajímá. Takto jsem to bral i já a proto jsem hlasoval pro stažení. Pavlovi Janečkovi obdiv za nesouhlas.

Osobně se budu snažit na radě vyvolat opětovnou diskuzi o předložení tohoto záměru opět, s lepším zdůvodněním a snažit se o nedělání referenda, protože se nedozvíme vůbec nic, protože přijde pár občanů, a jen to bude stát spoustu peněz, které by se daly utratit lépe.

Možná bychom mohli udělat ve Šmaku "den otevřených dveří", aby ti , kteří se v něm chtějí scházet a ponechat ho v majetku města viděli v jakém je stavu.....
Václav Petříček napsal(a) v Čtvrtek, 19 Únor 2015 22:16
Souhlasím. Použiji staré latinské přísloví "Veni, vidi, vici", pozměněné na "Přišel jsem, uviděl jsem, rozhodl jsem". Sejděmež se - zastupitelé, odpovědní úřednící a také představitelé spolků, které (prý) mají o využívání Šmaku zájem!
 
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.