AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Názory Půl roku od nástupu nového vedení města. Co se změnilo?

Půl roku od nástupu nového vedení města. Co se změnilo?

Email Tisk PDF

mu budovaČas letí velmi rychle. Člověk se ani nenaděje, a půl roku práce nového vedení města je za námi. Jak lze toto období hodnotit? Co se povedlo? Co se povedlo méně? Zajímavá by byla anketa mezi náhodnými občany města; prostě se jich jen na ulici zeptat, jak hodnotí nové vedení města a co zatím považují za jeho největší úspěch. Co by asi tak odpověděli?

Kdyby se nezajímali o informace z vedení města aspoň tak, jako čtenáři tohoto webu, pravděpodobně by měli problém si na něco, co zapadá do období listopad 2014 - květen 2015 vzpomenout. Pojďme se teď společně podívat na to, co se dá vyčíst ze zápisů rady města či zastupitelstva. A jelikož to, co je pro jednoho zpráva pozitivní, může být pro jiného zpráva negativní a naopak, nebudu tyto události dělit na "dobré a špatné". Toto dělení ponechám na zralé úvaze čtenářů těchto webových stránek.

Tak do toho:

Zrušena byla funkce tajemníka městského úřadu (situaci ale nové radě ulehčil sám tajemník Mgr. Podlipný svou výpovědí).

Rada města nejprve navrhla prodej Šmaku, pak udělala krok zpět a začala hrát na notu místního referenda; nakonec se vrátila k záměru Šmak prodat, ale že by to bylo přesvědčivé vystoupení, to nebylo.

Na to navazuje další poznámka - ačkoliv je současná koalice jedenáctičlenná, působí naprosto nejednotně. Zastupitelé všech tří vládnoucích subjektů nemají zastupitele na své straně ani v případech, kdy se hlasuje o velmi důležitých bodech, kde by koaliční jednota byla velmi žádoucí. Mluví spolu ti lidé? Jedenáctihlavá koalice by jinde prosadila vše, co by chtěla.

Do zrcadlového sálu byly zakoupeny nové židle.

Kde nic, tu nic. Kde je slibovaná koncepce kulturního života ve městě?

Od únorového čísla nemá Kosmonoský zpravodaj redaktora. Jednotlivá čísla dává dohromady asistentka starosty a místostarosty (skoro bych škarohlídsky řekl, že bych to takhle i nechal).

Dva radní komunikují s občany i na neoficiálních webových stránkách a facebooku Naše Kosmonosy. Starosta komunikuje přes web a měsíčník, o místostarostovi a zejména o radním, který suverénně vyhrál volby, ani vidu, ani slechu.

Nejvíce práce má rada města se "stabilizací úřadu".

Rada města a nové zastupitelstvo opět zlegalizovali hazard, který předchozí vedení města zatrhla. "Licence" navíc byly rozdány zajímavým způsobem - ten, kdo se přizpůsobil předchozímu zákazu a své automaty vypnul, už šanci na provozování hazardu nedostal.

Rada připravila a zastupitelstvo schválilo (schodkový) rozpočet.

Vedení města podává žádosti o dotace. Namátkou rekonstrukce ulice Pod Loretou nebo vybudování již dlouho plánovaného lesoparku Pod Koupalištěm.

Asistentka starosty a místostarosty získala služební byt.

S diskutovanou tělocvičnou je to jako s paní Colombovou: všichni o ní mluví, ale snad nikdo ji ještě neviděl (ani na papíře) Smile

Ve spolupráci s ředitelem školy rada řeší problematiku nedostatku místa pro školní družinu.

Zdravý rozum zvítězil u rozhodnutí zadat opravu tří nenahozených fasád na zámku jedné firmě.

Byly zahájeny práce na novém územním plánu.

Zbytečně hodně času se rada věnovala "porcování medvěda". Nejprve výrazně změnila doporučení Výboru pro školství, kulturu a sport, aby pak při jednání zastupitelů akceptovala téměř bez boje protinávrh schválit původní návrh tohoto výboru.

Jak vidíte výsledek práce nového vedení města a/nebo zastupitelstva vy? Napište do komentářů svůj názor.

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
Pavel Janeček napsal(a) v Čtvrtek, 28 Květen 2015 22:09
Chápu to už Mirku. Výtka míří směrem minulost vs.přítomnost u některých témat a výroků.

Pak, ale, za mne. Já se necítím komfortně v tématu heren. U ostatního jsem rád, že se hlasovalo tak, jak já si přál a navrhoval a prosazoval i historicky.
Miroslav Suchý napsal(a) v Pondělí, 25 Květen 2015 22:03
Smekám klobouk, jak to mají v koalici rozdělené:

Ti, kteří mají v Radě, potažmo v koalici menšinu, obhajují i všechny úlety a (snad jen) "nelogičnosti", které koalice prosadila. Prodej Šmaku a hazard a tajemník.

Ti, kteří díky svému tlachání o práci pro město dostali ve volbách nejvíce hlasů, tak mlčí a v tichosti mění názory. Prodej Šmaku a koncepce kultury a služební byty.
Miroslav Suchý napsal(a) v Úterý, 26 Květen 2015 23:21
Šmak - loni na jaře prohlašovali dva současní radní, že jsou proti prodeji, že objekt lze využít pro spolky a mají připravenou koncepci využití pro kulturní činnost.
Poté, co mají nyní možnost pohodlně s křesly ve vedení města vše zrealizovat, po jejich koncepci není ani vidu, ani slechu, Šmak prodávají a vyzývají spolky k předložení koncepce.
Ta koncepce ale byla na stole zastupitelů před rokem, jen se jim jaksi nehodila...

Hazard - jak má někdo podávat žádost, když dle platného usnesení zastupitelstva automaty k 31.12.2014 končily?
Jeden aby se raději preventivně na radnici desetkrát do roka ptal, zda náhodou na příštím zastupitelstvu nezruší nebo nezmění nějakou vyhlášku a neprošvihl termín podání žádosti, který není předem veřejně vyhlášený.
A zdůvodnění, které se použilo pro povolení pár heren v lednu najednou o pár týdnů později pro dalšího zájemce neplatilo.

Městské byty - jestliže někdo tématem přidělení bytu pro zaměstnance úřadu (tehdejšího tajemníka) dokáže žít několik měsíců a trávit dlouhé minuty povídáním na toto téma na zastupitelstvu a pak mu nevadí to samé u jiného zaměstnance úřadu, i zde vidím jakousi (snad jen) nelogičnost.
Pavel Janeček napsal(a) v Úterý, 26 Květen 2015 09:01
Ahoj Mirku,

pominu-li trochu jízlivosti Smile musím se Tě zeptat, co za úlety a nelogičnosti vidíš. Tedy neříkám, že nejsou, ale:
a) šmak - jsem pro prodej a jsem rád, že máme alespoň usnesení, které máme
b) hazard - nemám z toho radost, to potvrzuji, povolilo se pár heren v rámci nějakého koaličního ujednání a současně se jasně řeklo, že víc se nepovolí, kdo podal žádost později měl smůlu, dohody musí ctít všichni, jednou ustoupím já, podruhé někdo jiný, to je koalice
c) tajemník - měli jsme ve vedení města 3 lidi, máme 2 - cílem našeho sdružení bylo dosáhnout toho stavu (tedy minus jedna), protože jsem přesvědčen, že pro vedení našeho městečka dva stačí
d) koncepce kultury - nevím, názory se nemění, já bych původně čekal, že s koncepcí kultury přijdou spolky... pak jsem slyšel ten slib ca před rokem a nyní vidím o čem se jedná, zatím na radě, tak si myslím, že nějaký výsledek to jednání mít bude; ovšem já koncepci nesliboval a netvořím ji, jen do toho mluvím Smile
e) služební byty - můj návrh, prodat všechny byty zatím nenašel většinovou podporu, když nebudeme mít byty, nebudeme spekulovat o tom, že ho mohl dostat někdo jiný. Pro Tvou informaci, ležely nám ladem (prázdné) dva byty několik měsíců (snad i rok ten jeden)... pořadník na byty nemáme!?! Nájem platí všichni stejný, tedy ve smyslu kategorie bytu * velikost, dokonce se, myslím, teď zvyšoval v některých bytech. Jestli si mám vybrat mezi prázdným bytem a bytem obsazeným kýmkoliv, vyberu variantu druhou; otázkou je, zda je někdo potřebnější než ten, kdo byl umístěn (dnes nebo před 15 lety, to je jedno). Asi ano, asi na ulici potkáme lidi, kteří by potřebovali byt víc, víc než já a Ty a pan Šimon a slečna Maršálková a učitelky ze školy... jen nevím, jestli máme chodit po ulici a nabízet byty každému na potkání, až budou volná místa na hřbitově, budeme to samé dělat s nimi (hřbitovy jsou snad ještě více nedostatkové zboží než bydlení!)??

Zdravím a děkuji za další diskuzi...

zítra ZM!
 
Pavel Janeček napsal(a) v Pátek, 22 Květen 2015 13:45
Tedy těch věcí se asi stalo více. K některým uváděným pár poznámek:
- zrušení funkce tajemníka, dle mého v dané situaci naprosto v pořádku
- školní družina dostává nový prostor, do začátku příštího roku, nepamatuji se přesně, ale navyšuje se kapacita myslím skoro o 20%
- v ulici v Lipách se připravuje realizace "oddychového" parčíku, přípravu realizuje paní Petříčková, broukoviště, minizoo apod. po dokončení prací v PL bych se více otevřela tato část města občanům pro jejich oddech a relaxaci
- oživuje se prostor okolo zámku, budou řemeslné trhy, chystají se další akce
- pokročila tělocvična, již běží VŘ na projektanta
- konečně se chystá projekt kanalizace do HS, ve fázi DUR, od roku 2000 trvalo tento krok 15 let!
- připravujeme podklady na VŘ na projektanta pro koupaliště (odpočinková zóna)
- zámek kromě tří fasád dostane další investice (WC, vstupní prostor, nové schody)
- byla ustavena sociální a zdravotní komise a připravují se programy a granty v sociálních službách
- mění se vnitřní řády chodu města, připravují se prostory pro archivy (to se zdá nepodstatné, ale není), mění se struktura MP, rádi bychom regulérního velitele MP a ne to "bezvládí", připravujeme tedy VŘ na velitele
- chystáme koncepci podpory kultury, diskutujeme hlavní směry a poměrně brzy bude přizván i dr. Petříček, který obdrží řekněme pracovní stanovisko, aby se též vyjádřil
- chystá se nový ÚP, někteří jako já doufají, že moderní materiál
- připravujeme nový strategický plán (zde vidím trochu rezervy)
- prodáváme šmak Smile zatím
- perné jednání starosty a právničky města zajistí pravděpodobně (rozhodne ZM) výkup pozemků pod některými žalostnými silnicemi od soukromých majitelů, bude možné začít projektovat rekonstrukce a žádat o dotace
- máme konečně ceník uložení sítí do městských pozemků, nechci hodnotit o kolik peněz Kosmonosy za ty roky přišly
- zahajuje se rekonstrukce elektroinstalace v MŠ, tři měsíce od zjištění problémů
- je připravena úprava režimu parkování a průjezdu v sídlišti
- aktualizujeme dopravní koncepci (s ohledem na rychlost provozu v obytných zónách se chystají další zpomalovací opatření - budou vidět za pár týdnů)
- starosta města vyjednal vánoční strom jako dar městu Smile
- snažíme se "dohnat" síťaře, aby spolu mluvili a nekopali v jedné cestě dvakrát měsíc po sobě (nadneseně), to se zdá, jako úkol téměř nadlidský zatím
- a řešíme i triviální sousedské "handrkování"
- poměrně málo chodí podnětů od občanů! max. 2 do měsíce!
- a řešíme jednu malou záhadu, oslovíme 10 firem na dodávku prací pro město a přijdou jen dvě nabídky!! zvláštní

A našel bych i další body. Nebudu se vymlouvat na neznalost chodu úřadu, na to jsme měli těch 100dní hájení, dnes už víme a snažíme se. Uvidíme, kam se pohneme. Poměrně často se naráží na nevyjasněné majetkové či nájemní vztahy anebo překvapivě na soukromé vlastníky tam, kde je většinová představa jistě taková, že pozemek vlastní město.
Petr Boubín napsal(a) v Úterý, 12 Květen 2015 21:31
Ano, uznávám, že v současné době moc změn navenek vidět není. Ale spousta věcí, které bohužel nejsou navenek vidět funguje, alespoň z našeho pohledu, lépe a doufám a věřím, že v blízké době to pocítí i občané Kosmonos spolu s dalšími věcmi, které se diskutují.
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.