AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Názory Rekapitulace práce zastupitelstva Kosmonosy od března do září 2020

Rekapitulace práce zastupitelstva Kosmonosy od března do září 2020

Email Tisk PDF

Tentokrát si po půl roce dovolím zrekapitulovat velmi encyklopedicky a neúplně některé skutečnosti.

Samozřejmě bude řada věcí opomenuta, protože sem tam někdy (jednou za půl roku) nemůže mít tato práce nějakou systematiku.

Ze čtyř jednání MZ, která uběhla v uplynulé době nabude občan dojmu, že všechno běží normálně, nic se neděje.

Takže tedy moje pel mel posouzení věci.

Plánovaná výstavba sportovní haly:                                                                                                                            

Na tomto webu lze toho o sportovní hale dohledat dost, aby si každý udělal úsudek. V  současné době je na profilu zadavatele společnosti Sportovní a městské areály Kosmonosy s.r.o. (jednatelé starosta E. Masarčík a místostarosta P. Boubín) – viz https://www.vhodne-uverejneni.cz/zakazka/multifunkcni-telocvicna-kosmonosy-opakovana ke dni 14. 9. 20 ukončeno podávání nabídek. Soutěží se na holou stavbu bez vnitřního vybavení a předpokládaná cena předmětu plnění je 75,7 mil. Kč. Je trochu s podivem, že se na webu města Kosmonosy dočteme, kde se zatoulal pes, případně, že v Bělé p. Bezdězem nebo v Bakově n. Jizerou hledají nějakého referenta, ale tato informace na webu města není. Rovněž tak členové MZ, kteří se sejdou ve středu 30. 9. 20 žádnou informaci ke sportovní hale v předložených materiálech (které musí dostat týden předem) nedostali. Na výstavbu sportovní haly bylo pro rok 2019 plánováno 40 mil. Kč a pro rok 2020 bylo plánováno 15 mil. Kč. Současný stav … jedno velké NIC. Tyto peníze jakkoli nebyly včas přesunuty na jiné připravené akce, alespoň např. na připravenou výstavbu kanalizace v ul. Wolkerova a Šmeralova (vč. DPH 10 mil. Kč), kde si i lidé zaplatili projekty přípojek a mají již i příslušná povolení. To všechno bylo hozeno ve jménu stavby haly do koše. A teď jsou na radnici nervózní z toho, že má město na účtech 170 mil. Kč. Tento přístup (blokování připravených investic) je patrný i v dalších případech. Např. lopotně byla připravena rekonstrukce hasičárny v Hor. Stakorách a I. etapa (cca za 2,0 mil. Kč) která řeší výměnu stropů prolezlých červotočem a výměnu krovu byla do rozpočtu pro rok 2020 zařazena částkou 1,5 mil. Kč a jakkoli nic nebránilo tomu na jaře vypsat výběrové řízení a akce se už mohla dokončovat. Usnesením Rady města ze dne 8. 7. 2020 byla akce odložena do roku 2021 s tím, že do 31. 12. 20 dojde k vyhodnocení prostor v ZŠ Horní Stakory. V ZŠ Hor. Stakory byla rovněž ukončena činnost knihovny a knihovní fond byl přemístěn do Kosmonos a „… o využití uvolněných prostor bude diskutováno…“ Vše - viz výše uvedené usnesení rady města.

Volnočasový areál koupaliště:                                                                                                                                 

Celou problematiku jsem shrnul již zde – v květnu roku 2019. http://www.nasekosmonosy.cz/z-deni-ve-meste/2689-koupaliste-kosmonosy. Před rovným rokem - na jednání MZ dne 25. 9. 2019 došlo k zásadnímu obratu. Tehdejší místostarosta E. Masarčík prosadil variantu biotopového (přírodního) koupaliště. Vše ve spolupráci s Nadačním fondem (NF) Škoda Auto a.s. Utekl rok diskusí, opakovaně jsem požadoval ať je zpracován řádně investiční záměr, abychom věděli, jaká úskalí nás čekají. Samozřejmě můj požadavek nikoho nezajímal. Vše si může pozorný čtenář poslechnout vždy v závěru zvukových záznamů z jednání MZ. Na posledním jednání MZ dne 12. 8. 2020 v informaci starosty jsme opětovně slyšeli „… jednáme se Škodou každý týden, Ing. Marek to zakresluje, čekáme na studii … a vy budete rozhodovat, abychom po slibech 30 let... je reálné na jaře zahájit stavbu biotopového koupaliště…“ Vše viz na zvukovém záznamu - https://www.kosmonosy.cz/wp-content/uploads/2020/01/Srpen-2020-web.mp3 Samozřejmě, že se žádného investičního záměru na areál biotopového koupaliště nedočkám, do dnešního dne jsme žádné materiály na jednání MZ dne 30. 9. 2020 taky neobdrželi. Možná se narychlo objeví omalovánka od zahradního architekta a to bude všechno.

Závěr:

Vše ukážou již příští měsíce, zatímco jiná zastupitelstva řeší propady rozpočtů kvůli koronaviru (těch 15 % je jistých), tak my v Kosmonosech neustále navyšujeme náš schodkový rozpočet. A dokonce někteří zastupitelé si dovolí fantazírovat, že plocha druhého fotbalového hřiště by mohla být provedena s umělým povrchem a doplněna osvětlením pro večerní provoz. V následujících dnech po zastupitelstvu dne 30. 9. 2020 zde ještě některé věci probereme.

Ing. Karel Blecha                                                                                                                                                     

zastupitel města Kosmonosy

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Sobota, 12 Prosinec 2020 13:31
Jedenáctitisícová Sušice postaví víceúčelovou sportovní halu za 130 milionů korun. Třetinu nákladů pokryje dotace od Státního fondu životního prostředí na nízkoenergetický objekt.
Karel Blecha napsal(a) v Čtvrtek, 08 Říjen 2020 18:12
Na www. facebook.com/nase.kosmonosy, kde zatím zásadně odmítám být, se rozjela diskuse k tomuto mému příspěvku. P. Jiří Habura z ul. Víta Nejedlého, mj. zaměstnanec u MUDr. Martiny Stegerové – viz http://www.stegerova.cz/cs/sekce-psychiatrie/, ale podívat se rychle než to zmizí, se do mne hezky naváží „….Blecho jdi se podívat na koupaliště a přestaň fantazírovat. … jdi se podívat ve Stakorách z okna a uvidíš, že budeš mít novou kanalizaci. Kecy o tom, že nic nebude vedeš 30 let v rámci MZ." "….využití knihovny a prostor v rámci ZŠ už je dávno hotové….“
Nejdříve k obsahu a potom věcně: Omlouvám se, že jsem v původním příspěvku informoval o knihovně v Hor. Stakorách nepřesně. Dnes jsem se informoval, jaký je stav v knihovně. Knihovna je zavřená, na knížky se práší prach. Všechno je tak, jak knihovnice odešla na konci června. Budeme tedy proklatě práce na vystěhování knihovny a nového využití těchto prostor společně sledovat. To Vám slibuji.
Jsem rád, že hoši ze zastupitelstva (pod anonymem Mlčící většina) si najali konkrétního občana z Kosmonos u kterého můžu zazvonit a pohovořit si s ním o komunálních reáliích. Nebudu psát o dalších podrobnostech a souvislostech. Věřím, že se s p. Haburou setkám na jednání MZ, které se bude konat 4. 11. 2020.

Ing. Kar. Blecha zastupitel města Kosmonosy
Karel Blecha napsal(a) v Sobota, 03 Říjen 2020 05:30
A pár slov k jednání MZ dne 30. 9. 20 a krajským volbám
Jednání na kterém čtyři zastupitelé chyběli, proběhlo kupodivu v klidném duchu a trvalo cca hodinu. Můžete si ho poslechnout nejdéle od příští středy na záznamu. Žádný investiční záměr na stavbu biotopového koupaliště samozřejmě předložen nebyl. Avšak dle starosty určitě nám bude na příštím jednání MZ předložena studie biotopového koupaliště. Již jsou vyhodnoceny nabídky na stavbu multifunkční haly a na prvním místě je firma RONELI Stavby SE za 64 944 tis. Kč. Na příštím MZ bude chtít Rada města, která plní funkci valné hromady městské společnosti Sportovní a městské areály Kosmonosy s.r.o., abychom dali palec na zahájení této stavby. A to už budeme požadovat, jak dopadá čerpání letošního rozpočtu, co se vlastně bude dělat příští rok, a jaké jsou dopady na rozpočet města od korony za tři kvartály letošního roku. Na jednání MZ 4. 11. l2020. Určitě přijďte.

A sluší se od komunálního politika dát noticku k volbám do zastupitelstev krajů, které probíhají v těchto hodinách. Ve středočeském zastupitelstvu se jedná o 65 mandátů, které byly v roce 2016 rozděleny takto (a platí, že buďto se tam se třemi mandáty dostanete, nebo jste z kola venku): ANO 16, ČSSD 11, KSČM 8, STAN 15, ODS 10 a TOP 5. Za zmínku třeba stojí, že SPD se 17 307 hlasů chybělo pár hlasů. A a ještě bych zmínil, jak mladoboleslavský nám. primátora rozsekl TOP 09 a přešel s částí zastupitelů na stranu hejtmanky Jermanové. Utekly 4 roky, a tak si to tipneme s menší či větší znalostí věcí. ANO volby vyhraje, avšak viz komunální volby 2018 v Ml. Boleslavi, kde ČSSD a KSČ spadla na polovinu. A rovněž tak to předpokládám teď. ANO vyhraje, ale jeho dosavadní spojenci mu nebudou stačit. Dva další nejsilnější subjekty, které jsou již domluveny, budou mít více hlasů než ANO, ale na jistých 35 hlasů jim to nedá. Za zmínku stojí ještě TOP 09 se Zelenými (TOP 09 se v Ml. Boleslavi do zastupitelstva nedostala), tj. zda se tam se 3 mandáty dostanou či ne. SPD se nedostane, protože něco mu seberou tričkaři (ti se rovněž nedostanou), kteří mohou sebrat i něco málo ODS, jež nemusí nijak zvlášť zazářit. Dnes večer tedy uvidíme.

Ing. Karel Blecha
zastupitel města
Kosmonosy
Jan Fidler napsal(a) v Středa, 30 Září 2020 08:21
Pan Blecha ma pravdu, informovanost ohledne haly i biotopu je velice slaba, ve Zpravodaji ani tuk a na webu mesta take nic, velice zvlastni. Snad neni duvod neco tajit.
Lukas Prochazka napsal(a) v Úterý, 29 Září 2020 12:56
Je skoda, ze nikoho nezajima nazor verejnosti ohledne haly. Investice ktera ukroji podstatnou cast prostredku, ktere se nahromadily zodpovednym hospodarenim davno minulych let. Co takhle anketa nebo neco podobneho kolik je zastancu haly za vyssi desitky milionu. Vysledek by byl mozna velmi zajimavy.

Biotop je priorita, projekt, ktery je tahoun na volice. Hala asi takovy potencial nema. Vladnouci garnitura si potrebuje zajistit kresla a biotop je vstupenka do vedeni mesta. Pokud se realizace nezdari, pak najit obetniho beranka. V nejhorsim se to svede na virus.

LP
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.