AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Z dění ve městě Program středečního jednání zastupitelstva bod po bodu

Program středečního jednání zastupitelstva bod po bodu

Email Tisk PDF

zbrojniceVe středu 26.února 2014 se koná letošní první jednání zastupitelů a zastupitelek města Kosmonosy a Horní Stakory. Samotnou pozvánku naleznete o kousek níže, pojďme se na program jednání podívat po jednotlivých návrzích.

Návrh č.1 - Měsíční odměny zastupitelům.

Asi se bude přidávat. Ale nejen zastupitelům a šéfům komisí a výborů, ale i starostovi, místostarostce a radním. Jak vidno, navržena je nejvyšší možná částka. Uvidíme, jestli o tomto bodě bude nějaká větší diskuze. Jak často na jednání zaznívá např.z úst docenta L.Horáka, kdo chce peníze za práci pro město a jeho obyvatele využít efektivně, může je darovat na dobrou věc bez pokynů.

n1

Návrh č.2 - Smlouva o spolupráci  při zajištění požární ochrany v obci Josefův Důl

Pravděpodobně formalita, asi zde není žádný chyták, jako při předloňské (ne)povedené smlouvě s Bradlecem o kamerovém systému.

n2

Návrh č.3 - Vypracování analýzy záměru odkoupení domu čp.142 pro jeho využití městem

Předkládá zastupitel RNDr.Václav Petříček. Zatím se nikde oficiálně nehovoří o ceně, kterou by město muselo uhradit, zadání vypracování analýzy dle Petříčkov návrhu je asi dobrým startovním krokem správným směrem. V budoucnu by zde mohla být knihovna a informační centrum a sídlo spolků?

n3

Návrh č.4 - Odprodej pozemků Havexu

Jedná se o pozemky, které jinak město nedokáže využít a Havex o ně má zájem - nabízí 1280 Kč za m2, ta nabídka je asi pro město příznivá. Uvidíme, jak moc se bude diskutovat o faktu, že dotyčná firma pozemky, které nyní chce odkoupit, dlouhodobě bez dohody s městem využívala.

n4

Návrh č.5 - Prodloužení platnosti plánovací smlouvy

Jedná se o prodloužení smlouvy s firmou, která realizuje výstavbu nového sídelního komplexu v lokalitě Nad Galateou. Smlouva propadlá dlouhé roky, přesto se pilně buduje. Spousta důvodů, proč původní smlouva, podepsaná již za starostování pana Dlouhého, nešla naplnit. Osobně si myslím, že prostě přišla krize a lidi přestali o řadovky v ceně přes 4 miliony zájem. Hlavně proto byl projekt zastaven. Anebo ne?

n5

Návrh č.6 - Rozpočet na rok 2014

Skoro 25 milionů schodek, což je ale v době, kdy má město nějakých 45 milionů na běžném účtu, pochopitelné. Právě proto, že město nemá problémy s financemi si čím dál tím víc myslím, že v Kosmonosích jde jen o splnění zákonného požadavku rozpočet mít. Stejně se pak dělají desítky rozpočtových opatření a porovnání plánovaných výsledků hospodaření se skutečným výsledkem je často porovnatelné jen stěží. Ani naplánovné peníze neumíme utratit. Ve středu asi jen formalita, mělo by být odhlasováno bez problému.

n6

Návrh č.7 - Řešení oprav pláště zámku

Návrh předkládá doc.L.Horák a nabízí vybrat ze tří variant: neřešit, řešit každou stranu fasády postupně nebo řešit opravu všech čtyř stran jako balík. Jsem sám zvědav na diskuzi, osobně jsem v této chvíli pro variantu třetí.  

n7

Určitě se také bude interpelovat a odpovídat na interpelace z minula. Zastupitelé již obdrželi tři zprávy připravené místostarostkou Mgr.M.Pekařovou, které minule slíbila připravit: Zprávu o pojistných smlouvách, Zprávu o prodeji pozemků firmě Havex (a jejich využívání  firmou v době, kdy jí nepatřily) a Zprávu o výběru zpracovatele studie na vybudování tělocvičny. Navíc se možná bude hovořit i o výběrku na veřejné osvětlení. Zkrátka a dobře: je proč přijít. Začínáme ve středu v šest večer v hasičárně na náměstí.

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
Pavel Janeček napsal(a) v Středa, 26 Únor 2014 13:33
Běžné příjmy 68,3mil. Kč, běžné výdaje 71,0mil. Kč --- schodek i na běžném provozu se mi moc nelíbí. I když třeba na konci roku takový nebude.
Pavel Janeček napsal(a) v Středa, 26 Únor 2014 13:23
K té plánovací smlouvě s NBR bych rád slyšel více podrobností, zejména pak:
a) co je složité geologické podloží, v daném místě je to stejné jako všude jinde v okolí, kde se od roku 2003 nebo kdy budovala "Kobora", tam se investor mohl ponaučit, takto je to neskutečná výmluva
b) archeologický průzkum trval kolik dní přesně //vidím na to z okna Smile
c) pokud se nepletu, žádal investor o změnu stavby před dokončením, o svou změnu, to byl prodloužený legislativní proces? na toto je třeba hledat odpověď
d) dále a to je zásadní - podle informace přímo z úřadu (neověřené) má město převzít jen část komunikací, co však bude se zbytkem v té lokalitě? nebo se nepočítá s pokračováním výstavby a skončí to osmi řadovkami? nezahráváme si s možností další Canaby?
e) jaké jsou výškové poměry v území... již dnes, nedokončená komunikace je výškově nad soukromým parkovištěm bytovek, až se dokončí sklaby, poteče voda z naší cesty (naší, protože ji převezmeme) na soukromý pozemek? Opravdu je to myšleno vážně? cesta od soukr. pozemku cca 2-3 metry, více ne...
f) těch nejasností je tam trochu více, skladba silničního tělesa ve složitých poměrech by již nyní měla vypadat jinak, nebo tam nejsou složité poměry? nebo se současná "provizorní" silnice bude celá vyhrabávat a nahrazovat novou?
g) kdysi (4 roky zpátky) jsem něco řešil a ptal se prodejce bytů (tehdy MB realitka), zda se bude stavět, prodejce mi odepsal, že developer přerušil výstavbu kvůli krizi, ani slovo o složitých podmínkách

Dle mého názoru je třeba nejprve prozkoumat celou smlouvu, dotázat se developera/investora na další postupy a plány. Řešit co vše převezmeme a co ne? Co zůstane investora bude udržovat kdo? Myslím úklid i opravy, nebude z toho druhá Canaba. A zejména, pokud investor argumentuje složitými geol. podmínkami, pak nezbývá, než silnici řešit v projektu pro složité podmínky, vyjasnit ostatní technické otázky atd. atd. atd. Potom si pozvat na zastupitelstvo zástupce investora a případné další dotazy položit na místě.

A primárně se ptám. Co z toho město bude přesně mít? Není to nepodstatná otázka, infrastruktura není majetek (tedy je, ale jen na utrácení další peněz), takže je otázkou, proč by si investor nemohl nechat vše, když si podle všeho hodlá nechat ca 70%... ale jak píšu, je to neověřená informace a dnes se na ni budu ptát...
Pavel Janeček napsal(a) v Středa, 26 Únor 2014 13:25
a ještě doplnění, každý, KAŽDÝ stavebník je arch. ústavem vázán k tomu, že po zahájení zemních prací musí MUSÍ přizvat pracovníky AÚ na kontrolu... chvilku jim trvá než přijedou, ale přijedou... každý z nás to musel udělat, tady to developer nevěděl?
 
Eduard Šárecký napsal(a) v Středa, 26 Únor 2014 10:47
Dobrý den,
nevím, zda můj dotaz patří zrovna do diskuze pod oznámením o konání dnešn. zastupitelstva, nicméně jsem zde nenašel vhodnější rubriku.
Zajímalo by mě, zda někdo z návštěvníků tohoto webu, popř. samotný pan Odnoha, neví něco bližšího o pokácení všch topolů lemujícíich nedávno nazeleno natřenýh plot fotb. hřiště pod hřbitovem. Když jsem viděl, že se začalo s ořezáváním stromů, domníval jsem se, že jde pouze o prořez, lépe řečeno takové menší zmrzačení, které proběhlo jednou už před pát lety, a které tyto stromy ještě přežily.
Nyní jsem však s údivem zjisitil, že tyto stromy padly k zemi kompletně. Nevím, zda byly v tak špatném stavu, že se tak muselo stát, nebo jen vadilo, že z nich padá listí na stadion, popř. některé menší větve (což je u topolů způsobeno především zanedbáním pravidelné údržby, nestačí jednou za 3-5 let prořezávat).
Proto bych se chtěl zeptat, jaký důvod k tomuto vykácení vedl, zda to bylo povoleno (zřejmě OŽP MěÚ města Kosmonos) a jaké byly stanoveny podmínky tohoto dle mého názoru celkem brutálního zásahu, tj. zda byla např. stanovena povinnost alespoň vysázet nové stromky a v jakém počtu. Pokácené topoly byly poměrně staré - nevím přesně kolik let, ale podle mého otce byly již v 50. letech minulého století vzrostlé, čili tipuji, že mohly být vysazeny nejméně před 80 lety, spíše tak před 100 lety.

Děkuji každému, kdo o tom něco ví.
E. Š.
Petříček napsal(a) v Neděle, 02 Březen 2014 09:11
Předmětné topoly, přesněji pyramidální kultivary topolu černého ("vlašský topol"), jsou skutečně zhruba 80 let staré. Před cca 6 lety SK naléhal na okamžité pokácení všech topolů. Městský úřad na základě speciální expertízy dendrologa povolil kácení jen několika stromů, u ostatních zajistil radikální prořezávku. Přesto kritika zazněla jak ze strany SK, tak některých občanů.
Tento kultivar je hodnotnou dřevinou především s krajinotvornou funkcí. Všechny topoly jsou rychle rostoucí krátkověké dřeviny, které se mohou výjimečně dožít až 300 let, v sídlištních útvarech podstatně méně. Navíc již v relativně mladém věku(od 20 let) začíná dřevo křehnout, mladé větve se odlamují a ohrožují bezpečnost obyvatel. Rovněž stabilita není nejlepší, zvláště u stromů nad 20 m, kdy vzrůstá riziko jejich vyvrácení. Nelze opomenout ani pro někoho nepříjemné padání chmýří jehněd. Z uvedených důvodů se v sadovnictví doporučuje obměňovat porosty před horní hranici dožívání. I v tomto případě pokácení schválil autorizovaný odborník. Samozřejmě se počítá s obnovou. V úvahu připadají opět vlašské topoly a nebo i pyramidální kultivary dlouhověkých dřevin, např. dubů nebo i habrů.
David Odnoha napsal(a) v Středa, 26 Únor 2014 15:14
Dobrý den, pane Šárecký,
zakázka „Kácení topolů a odstranění pařezů v areálu SK Kosmonosy“ byla řádně vypsána, vše bylo pod dohledem a tedy i se souhlasem zodpovědného člověka ze správního odboru. Odstranění dle dostupných informací zajišťovali naši dobrovolní hasiči s nulovými náklady pro město. Lze ale předpokládat, že se dřevem naloží tak, aby se jim náklady do kácení minimálně vrátily. Bližší informace Vám poskytne správní odbor, já je v této chvíli nemám - nevím tedy ani o důvodech kácení těchto topolů. Hezký den, David Odnoha
Pavel Janeček napsal(a) v Středa, 26 Únor 2014 13:10
Měl jsem podobnou otázku, při průjezdu kolem se pokaždé podívám na složené kmeny a stromy vypadají na prvn pohled plus minus dobré/zdravé (v řezu), ovšem třeba vadila výška? Plus připojím další dotaz, co bude se dřevem? Nemálo kubíků to je.

A ještě jeden dotaz, dnes "každý" zemědělec dostane na topoly dotaci (rychle rostoucí dřevina = energetická plodina), nedá se to zařídit i u nás? i za cenu pokácení za dvacet let, prodeje dřeva a vysázení znovu??
 
Bizon napsal(a) v Středa, 26 Únor 2014 01:50
Když se něco chci dovědět, tak navštívím blog D. Odnohy. Na Kosmonoský zpravodaj doposud nebyl umožněn přístup opozičním názorům a informacím. Doposud ani nebylo změněno v tiráži označení tohoto měsíčníku podle současného tiskového zákonu. Městský web by měl mít na starosti člověk, kterého informování obyvatel baví a umí to. Dotazy návštěvníků webu nejsou známy, tak jak to bylo dříve. Takže je zde možnost reagovat jen na "sympatické", či z nějakých důvodů výhodné dotazy pro někoho.

To ovšem neznamená, že nepopřeji těm, kterých se to týká, dobré a ve všech směrech hodnotné zažívání.
Bizon napsal(a) v Středa, 26 Únor 2014 12:39
Omlouvám se. Nikoliv blog D. Odnohy, ale web D. Odnohy!
 
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.