AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Názory K jednání zastupitelstva dne 28. 6. 2023 a dalším reáliím kolem nás

K jednání zastupitelstva dne 28. 6. 2023 a dalším reáliím kolem nás

Email Tisk PDF

Po třech měsících je nutno zrekapitulovat události kolem nás. Zastupitelstvo ve středu vcelku nemá nic zásadního na programu. Za zmínku asi stojí, že schválíme rozpočtové opatření č. 9, tj. navýšení rozpočtu o 2,930 tis. Já pro rozpočtová opatření (která jsou z administrativních důvodů někdy nezbytná) používám pojem lehce pejorativní pojem „nafouknutí rozpočtu“. Připomínám, že jsme si letos 1. 2. 2023 schválili rozpočet ve výši 143 mil. Kč a výdaje ve výši 174 mil. Kč.

Mno na podzim už budeme do všeho vidět lépe. Jinak život v Kosmonosích jakoby určovalo latinské Carpe diem, které si někteří překládáme jako varování s existenciálním podtextem, jež vyzývá k maximálnímu využití současných příležitostí. Červnové číslo Kosmonoského zpravodaje – viz https://www.kosmonosy.cz/modules/file_storage/download.php?file=333c85d0%7C1220&inline=1 je toho dokladem.

3. Den města Kosmonosy, konaný dne 10. 6. 2023 se maximálně vydařil. Já si zase při takovýchto akcích, bez kterých jsme se před pár lety klidně obešli, všímám jiných souvislostí. Kolik asi stály všechny atrakce objednané městem vč. zpěvačky a kytaristky Lenky Filipové. Dále je to o přesčasech městských úředníků a policistů. S tím souvisí i vyakčnění Dětského dne z Kosmonos, který v minulosti pořádal pravidelně Klub turistů Kosmonosy. Tentokrát ho pořádal ve Sboru a před Sborem českých bratří v Ml. Boleslavi dne 25. 6. 2023. A až se v areálu dokončí letní kino, potom bude moci být show příští rok až do večerních hodin. Určitě se těšíme.

A co říci závěrem: Především to, že události dostávají spád - utrhly se ze řetězu. Pětikoalice se úporně snaží přesvědčit ANO, aby zvedlo ruku pro Dohodu o obranné spolupráci s USA (DCA). Andrej Babiš zmizel a přihlouple to komunikuje Lubomír Metnar. Nelze detailně analyzovat těch 70 stran textu. Alespoň takového spoluobčana z Kosmonos neznám. Ale stačí jít třeba na českou Wikipedii, kde se dozvíme řadu věcí, např. že Dohoda neobsahuje žádné závazky USA k obraně České republiky. Dále neobsahuje např. žádná explicitní vyjádření, že na území ČR nebudou rozmísťovány jaderné zbraně …viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Dohoda_mezi_%C4%8Ceskou_republikou_a_Spojen%C3%BDmi_st%C3%A1ty_americk%C3%BDmi_o_spolupr%C3%A1ci_v_oblasti_obrany

A jakoby nebylo nic jiného na práci pro Pětikoalici, tak zrovna do tohoto složitého období se v PSP ČR snaží protáhnout manželství stejnopohlavních párů a Istanbulskou úmluvu. Ve čtvrtek 29. 6. 2023 se bude jednat o tom, zda se manželství stejnopohlavních párů pustí do 2. čtení. Agendu v PSP ČR má v podstatě k disposici každý. Ale určitě se seznámíme s hlasováním poslanců nejen za KDU-ČSL ale i ostatních.

Ing. Karel Blecha

zastupitel města

Kosmonosy

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
13 Pavel napsal(a) v Čtvrtek, 17 Srpen 2023 17:12
Primárně šlo o to, jakým způsobem funguje radnice. Že občan se nedozví o důležitých záměrech ze standardních kanálů - web, dlouhodbý informační banner u plánované stavby apod., a co víc, dokonce ani zastupitel (rozhodně říkám NE nějaké aplikaci, "socialistické" síťi apod., stejně tak je nepřijatelná nutnost hledání na portálech veřejných zakázek apod.). Město nepatří radnici, patří lidem v něm žijícím a platícím daně mimo jiné proto, aby se jim zde slušně žilo. Neodvádějte tedy prosím pozornost od tohoto důležitého aktuálně existujícího tématu. S tím je nutno něco udělat.Vše ostatní bylo uvedeno pouze jako malý příklad "fungování" a výsledků za posledních pár let.


Zcela na okraj, váš výstřižek (navíc neozdrojovaný) je z kdovíjaké onlinové komunikace - to je zcela směšné na něčem takovém stavět obhajobu retardéru. Doufám, že si nemyslíte, že většina lidí používá takové věci jako facebook, twitter - X, a kdovíco ještě. To už můžete obhajovat jednosměrky z důvodu že se blondýna ve vyš***ým suv bojí projedoucích aut. Projděte se, oslovte ty co na křižovatkách u retardérů bydlí a zeptejte se jich. Nebojte, nekousnou Vás. A ano, povětšinou jsou to starší lidé bez facebooku, twitru a dalších online blbostí, zvyklí spíše na to nadávání u píva. Ale i těm jednou snad dojde trpělivost. A tyto jsem měl na mysli, že o tomto webu ani nevědí (uživatelé internetu typu mail a noviny).
Pavel napsal(a) v Čtvrtek, 17 Srpen 2023 19:24
No, pochopil jsem to tak z příspěvku 8. A koukám, že podle příspěvku 3 jsem to nejspíše pochopil zle, omlouvám se. Ale i tak to nemění nic na tom, že by studie měla být dlouhodobě vystavená na stránkách města, nejlépe hned na homepage, jelikož se jedná o zásadní záležitost...

A diskuze na téma počtu uživatelů facebooku jsou fakt úplně mimo.
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Čtvrtek, 17 Srpen 2023 18:36
Psal jsem, že tajnůstakření radnice v této oblasti nechápu a nelíbí se mi. Také jsem vytkl nedostatečnou informovanost občanů na jednání zastupitelstva (nevím datum; když se řešily haly) a později jsem měl opakovaně výmenu názorů v diskuzi na tomto webu ohledně ne/informování o sportovní hale např. s docentem Horákem.

To, že se Ing. Blecha ke studii nedostal tvrdíte Vy. Od něj jsem to nečetl, nebo jsem to přehlédl. A teď nevím, jestli je to tahle, nebo podobná studie před nějakým časem éterem kolovala. A pokud se k materiálům jako zastupitel opravdu nedostane a má na ně nárok, tak by měl vědět, jak postupovat, aby se domohl nápravy. Pokud neví, tak doporučuji začít Zákonem o obcích.

Výstřižek jsem neozdrojoval, protože jsem myslel, že je facebook tak rozšířený a známý, že ho každý pozná. Takže napravuji - je to screen z facebookové stránky města a vidíte tam názor občanů na retardéry. Nemám čas ani chuť se lidí co u nich bydlí ptát. Měli se starat, dokud s tím mohli něco dělat - pokud tedy platí Vaše premisa, že jim vadí. Kolik lidí chodí na jednání zastupitelstva? Čtvrt procena?

Facebook v Česku (1/2023) používá 46 % populace, takže máte pravdu - většina ho nepoužívá. Teď je otázka jestli se dál zásadově držet jen webu a mailu, nebo si udělat registraci na FB, třeba jen kvůli tomu, že mám možnost komunikovat s městem. To, že si uděláte registraci přeci neznamená, že musíte jak smyslu zbavený přidávat do přátel lidi, které jste viděl dvakrát v životě a sdilet jak jste se vyspal a co budete mít k obědu. Ale ano - není to ideál. Za ten bych považoval dikuzi na webu Kosmonos, která by byla podmíněná registrací s ověřením identity. Aby bylo jasné, že diskutuje Pavel X. a ne Pavel Y. Wink
 
12 Pavel napsal(a) v Čtvrtek, 17 Srpen 2023 12:14
Hmm, předpokládal jsem, že toto napíšete (dokonce jsem o tom i předem napsal ale zase smazal větičku - říkal jsem si, že argumentovat u permanentního retardéru dočasným zvýšením provozu je logický nonsense). Tedy - Myslíte, že ty retardéry odtud po rekostrukci křižovatky zmizí? Prostě "puf", a budou pryč a zrodí se ticho a skvělé bydlení? Jediný rozdíl bude v tom, že místo 500 aut jich projede 100. To je teda výhra. Osobně jezdím výhradně kolem obi. A sobecky poznamenám, že ne kvůli lidem, ale autu (už jsem opět rozebíral níže). Ono retardéry populární nejsou nikde možná s výjimkou vjezdu do pěších zón (ano i tam se musí občas zajet). Zkuste se zeptat lidí co v Tyršovce bydlí a nejlépe těch na křižovatkách. To, že jsou retardéry populární, vám cpe akorát tak politik a neřidič (platí obecně po celé republice a ve valné části evropy).

K těm pacientům - umíte si vůbec představit jak složité je toto oficiálně zjišťovat/zajišťovat? Nejprve narazíte na gdpr obecně, dále na informace o zdravotním stavu (vlastně taky gdpr), a .... no, ... nebudeme zabíhat do detailů. Ozývat se nemá to totiž moc cenu, oni vlastně nic oficiálně neporušují, "jenom" vám stojí týden před barákem. A k těm vrakům už bylo řečeno vše a je to vyřešeno snad definitivně už před drahnou dobou, dokonce od té doby i zákonnými změnami. A to dokonce tak, že na tom některá města i vydělávají prodejem vraků v aukcích (a myslím, že vč. Kosmonos). Jo a mimochodem polskému manuálovi z ubytovny jsou poplatky za parkování stejně leda pro smích. Pokud se pamatuji, tak ale většina vraků byla z "místních zdrojů".

Není se však třeba štourat ve vyřešené historii. Měli by se proaktivně řešit věci, které jsou aktuální a problémy teprve přinesou a takovému stavu bychom měli zabránit... Nechceme přece tady za pár let znovu jenom nadávat na to co je zase špatně. Meli bychom tomu aktivně zabránit včas, aby se to nestávalo, nebo ne?
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Čtvrtek, 17 Srpen 2023 15:38
Vezmu to odzadu. Kritizoval jste současné vedení za parkovací automaty, já je naopak beru jako pozitivum. Souhlasím, netřeba víc pitvat.

Parkování pacientů - obrátili se lidé, kterých se to týká na MÚ, nebo jen brečí u piva a na facebooku? Kdyby pak město oslovilo nemocnici, tak je šance, že se podaří zřídit parkování uvnitř areálu.

Retardéry - a teď, babo raď: http://imgway.cz/s/96oM
 
11 Pavel napsal(a) v Čtvrtek, 17 Srpen 2023 08:27
Poprvé slyšíte kritiku na Tyršovku? Surprised Zkuste si tam bydlet, nebo i jen zajit na delší návštěvu. Nejlépe do rohového domu. Skvělé bydlení, celý den (i noc) brzda-plyn-DRRRRR-brzda-žuch-plyn. A teď to všechno nejen slyšíte, ale i dýcháte (prach z destiček, brzd, spojky, obrus s gum, zbytečný smog navíc). O realizaci provedení jsem již psal, nebudu se opakovat. Objiždět blok jak magor, jen tak z plezíru je taky fajn. K parkovišti u Hypši - parkuje to teď v okolních ulicích. Uvědomujete si vůbec, že třeba do blázince v dnešní době jezdí pacienti autem? Třeba 3-4 dny tu stojí cizí auta mezi barákama. Zahraniční SPZky a auta na opravu (v tom vašem pojetí) se tu již naštěstí neobjevují, všichni víme odkud se tu brali, a snad je to již vyřešeno ku spokojenosti všech - a mimochodem teď je tam v jednom kuse zaparkovaný autobus přes 8 míst (od 1.1.24 to bude pokutovatelný přestupek, tak snad...).
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Čtvrtek, 17 Srpen 2023 09:19
Tyršovka - komplikace způsobené přestavbou křižovatky u Šmaku jsou dočasné a asi to nešlo jinak (pokud ano, jak?) vyřešit. Oficiální objízdná trasa je kolem OBI a sám ji i z ohleduplnosti k lidem, kteří v Tyršově ulici bydlí dodržuji. Ale abych ze sebe nedělal Mirka Dušína, tak je fér poznamenat, že to mám do práce kousek pěšky a tudíž cest do MB není tolik. Pokud jde o reterdéry, tak bych byl raději, kdyby auta jedoucí kolem domu překračovala tychlost, než BRZDA, PLYN, BRZDA, PLYN, ale soudě dle toho, jak jsou retardéry populární to asi většina vidí jinak.

Parkování pacientů - je otázka, proč se neozvou lidé, kterým pacienti parkují "před vraty" a město by pak mohlo tlačit na léčebnu v tom směru, aby parkování realizovala na svém pozemku, místo by se v areálu určitě našlo.

Zmiňujete auta na opravu, ale v Hradišťské byly polovraky (vrak s SPZ Smile ) - auto se půl roku nehlo, žalostný stav, úplně vypuštěná pneu atd. A před Hypšou dlouhodobé stání aut převážně s polskou SPZ. V tomhle směru mají parkovací automaty pozitivní efekt.
 
10 Pavel napsal(a) v Čtvrtek, 17 Srpen 2023 06:10
Vážení pojďme s tím tedy něco udělat. Nechci čekat, až tahle klika zmrví i horní kosmonosy jako Tyršovku a okolí, spáchá tu kruháč uprostřed města a návazně obchvat, haly, parkovací automaty, zcela znepoužitelněné horní parkoviště před Hypšou a kdovíco dalšího podle SVÉHO. Je potřeba si uvědomit, že v konečném důsledku jsou všechny ty pro....stavěné peníze NAŠE, z našich daní a tak by to mělo zlepšit život ve městě, nikoli naopak. A jen tak naokraj - existují zde dokonce stále zabahněné ulice bez zpevněného povrchu jak v rusku, ale né, musí se postavit "sportovní" hala. Např.:
https://mapy.cz/zakladni?pano=1&pid=80434448&newest=1&yaw=0.176&fov=1.257&pitch=0.210&x=14.9176807&y=50.4400424&z=17
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Čtvrtek, 17 Srpen 2023 06:42
Zkuste být víc konkrétní - je to poprvé, co čtu (slyším) kritiku na Tyršovu ulici a okolí. Před nasazením parkovacích automatů sloužila i parkoviště v centru města jako odkladiště "vraků" a parkoviště před Hypšou bylo z velké části využíváno jako dlouhodobé parkování pro auta se zahraničními SPZ, což asi také nebylo úplně ideální.
 
Dagmar napsal(a) v Středa, 16 Srpen 2023 13:13
Kruhový objezd na náměstí. Připomíná to úžasný kruháč mimo silnici u Atmosu ve Bělé s odbočením na Vazačku. A my v Kosmonosích na náměstí se budeme koukat, jak se tam vytočí autobusy, kamiony všichni řidiči budou přemýšlet, jestli pojedou Linhartovou na Boleslavskou nebo rovnou z Debřské na Hradišťskou a Boleslavskou? Naši hasiči budou koukat jak zjara. Zajímalo by mě kdo umí uvažovat tak nelogicky, a co takhle kruháče Debřská / Radoučská, nebo Tesařská/Stakorská, Hradišťská /Bradlecká / Tesařská? Nebo někdo potřebuje práci pro své známé firmy a kamarády? Naše radnice je jak tajemný hrad v Karpatech.
Kar. Blecha napsal(a) v Úterý, 15 Srpen 2023 12:17
Zdravím ,
skutečně tedy příprava kruhového objezdu Hradišťská –Debřská jede na plné pecky. A jak je teď moderní, tak to uděláme z jedné vody šup načisto – tedy DÚSP a k tomu PDPS. Přeloženo to znamená: Nic v nějakém územním řízení nebudeme ověřovat a rovnou uděláme dokumentaci pro společné povolení (moderní forma stavebního povolení) A vzápětí chceme mít prováděcí dokumetaci pro provedení stavby – PDPS . Podkladem pro toto projektování je urbanistické studie, kterou pro město zajistil Nadační fond Škoda Auto a. s. Seznamte se prosím s touto studií, uvidíte různé varianty… jestli se Vám např. líbí autobusové zastávky před hasičárnou atd. Viz link
file:///C:/Users/Admin/Downloads/211018_kosmonosy_urb_studie_navrh_cast_s.pdf

Záležitost v podstatě nejde dál komentovat. Já jsem tedy na tuto investici v rozpočtu města žádnou položku nenašel. Při jednáních zastupitelstva v tomto roce jakákoli zmínka o přípravě kruhového objezdu nebyla.

Karel Blecha
Kar. Blecha napsal(a) v Čtvrtek, 17 Srpen 2023 07:28
Zdravím pane Pavel,
již jsem zde uváděl ... na webu města je spojení na každého zastupitele. Dříve tam byl uvedený i mob - viz https://www.kosmonosy.cz/samosprava/zastupitelstvo/zastupitele-mesta-kosmonosy-2022-2026/. Není problém poslat mi email a domluvíme se na dalšším...

Karel Blecha
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Středa, 16 Srpen 2023 16:13
Dle mého město informovanost občanů zlepšilo - zpravodaj, aktivní facebook, aplikace Minupolis (i když ta zatím spí) a nový web. Ale pokračující tajnůstkaření v této oblasti nechápu. Uměl bych si představit veřejnou debatu, nebo představení studie občanům s výzvou, že jsou vítány podněty a připomínky. Už proto, že architekt z Prahy to tady možná jednou rychle prošel.

Nejsem si jistý, jestli o tomto webu lidé neví, nebo je jim dění ve městě v podstatě ukradené. Prostě CHLÉB & HRY a dál nezájem. Více než polovina voličů ignorovala místní volby. Píšete, že návštěvnost webu není žádný zázrak. Jestli to dobře počítám, tak je to 1666 návštěv za měsíc. Platných volebních hlasů bylo 1561, takže mi návštěvnost i vzhledem k tomu, že jsou na webu za poslední půlrok dva příspěvky, příjde v normě.
Pavel napsal(a) v Středa, 16 Srpen 2023 07:12
Dovysvětlení - netransparentnost byla myšlena směrem k radnici, nikoli k Vám.
Pavel napsal(a) v Středa, 16 Srpen 2023 07:09
Dobrý den pane Blecha, poněkud mne znepokojuje situace, kdy zastupitel objevuje městské investice za desítky milionů, které zásadním způsobem ovlivní život ve městě na dlouhá léta, až ve veřejných diskuzích poté, co je "vyšťourá" někdo zvědavý ve veřejném prostoru. Otázkou zůstává co s tím. Bylo by asi vhodné, aby si nadpoloviční většina voličů tuto dlouhodobě netrasparentní situaci (a to je velmi jemně a slušně řečeno) uvědomila a důrazně o tom dala vědět. Možná by neškodilo roznést do schránek miniletáček, informující o tomto webu, neboť vím, že o něm většina kosmonosáků neví (jako fakt). Návštěvnost 200k za 10 let není žádný zázrak. Jsem připraven pomoci s tiskem a klidně přispěju i na roznos. Stejně tak by možná stálo za úvahu potom jít jako nový subjekt do voleb. A mimochodem odkaz na pdf soubor musíte dát ještě před jeho stažením (link) a přijde mi, že je to ten dokument, který jsem odkazoval já.
 
pavel napsal(a) v Neděle, 13 Srpen 2023 20:44
K tomu kruháči (nejen):

https://www.vhodne-uverejneni.cz/index.php?m=xenorders&h=orderdocument&a=detail&document=3032263

...... eeeeeh, chybí tu blicí smajlík.
Pekař napsal(a) v Neděle, 13 Srpen 2023 06:56
Pavel: udělat z toho křižovatky 2 není technicky možné (naštěstí - to by byl opravdu dopravní "mrdník" hodný leda Kosmonoského ústavu). Minimální vzdálenost mezi křižovatkami je dle norem 50m (osová). Tomu taktak odpovídá Opolského. Zdroj: https://www.unmz.cz/files/normalizace/%C4%8CSN%2073%206110/74506.pdf
Dagmar napsal(a) v Čtvrtek, 03 Srpen 2023 15:56
Je to do očí bijící, vyhodí se do éteru informace o zamýšleném kruhovém objezdu. Nejsme schopni se dvacet let dohodnout s Bakovem a Kněžmostem ať si kamiony pošlou na D10. Kolik značek na nájezd u Hradiště, Bakova a Březiny aby nám ulevilo?
Ale to ne, zelená plocha na náměstí je červený hadr pro developery a různé naše známé a připravili jsme jim tam na Debřské vzorně zrekonstruované veškeré sítě.
Kruhový objezd v Kosmonosích na náměstí - to každý nevymyslí Surprised
Lukáš Kettner napsal(a) v Středa, 09 Srpen 2023 13:39
nemějte strach, tam žádný kruháč nebude.

LK
 
Pavel napsal(a) v Pátek, 28 Červenec 2023 07:59
K reáliím kolem nás - To co je nepřehlédnutelné ve skutečnosti, nelze nalézt na stránkách Kosmonos. Možná jsem to přehlédl, ale nenašel jsem nikde finální podobu křižovatky u Šmaku (neměl by být projekt stejně vidět jak v reálném tak internetovém světě?). Začala totiž stavba obrubníčků a tedy stav začíná dostávat finální podobu. Bohužel to připomíná další dopravní tragedii, stejně jako absolutní většina Kosmonoských dopravních opatření ve stylu "Jakoby krásno, ale funčnost nás nezajímá!". Vypadá to, že namísto bespečné dobře přehledné velké křižovatky, to bude nepřehledný hnůj zakřivených pruhů a ubohý pokus z toho udělat křižovatky dvě. Doufejme, že to alespoň bude symetrické a ne jako ta zrůdnost nahoře u Hypši. ..... Byl by někde projekt k prohlédnutí?
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Úterý, 01 Srpen 2023 08:17
Ostrůvek u SPORT MB - "tam je OK, protože usnandní přechod silnice" - krása češtiny Smile - PŘECHOD byl myšlen jako činnost - přejití silnice. Že tam není (a co vím, tak ani nemůže být) zebra vím.

retardéry - když jede naložený, tak tomu má přizpůsobit rychlost a jet přes retardér doslova krokem. A v takové rychlosti by mu sotva od tažného létaly jiskry.

kruhák - pochopitelně cynické JÁ také napadla varianta, že se tady z toho udělá hřiště na jízdu zručnosti a pak se bude naříkat, že se nedá nic dělat, že je třeba obchvat a když už bude obchvat, tak nás pár hal nezabije. Ale nebudu dělat soudy, dokud neuvidím nákresy. Pokud by se obětovala část náměstí (good bye parkovací místa Sad ) a ukosuslo se pořádně z travnaté plochy, tak by to nebyl pidi kruháč.
Pavel napsal(a) v Úterý, 01 Srpen 2023 07:33
Nechci Vám kazit radost, ale přechod tam není, jen stavební torzo (což je z dopravního hlediska dobře, přechod by neměl být - pokud to lze realizovat jinak - v prudkém kopci v klesnání, z důvodu možnosti selhání brzdové soustavy vozidla) A mimochodem to právě ukazuje na totální neschopnost a nekompetenci toho, kdo dopravní stavby ve měste plánuje - nechal bych mu/jí to celé zaplatit.

https://mapy.cz/zakladni?pano=1&pid=80453230&newest=1&yaw=3.307&fov=1.257&pitch=0.261&x=14.9287553&y=50.4404461&z=19 .

A co se týká retardérů v Tyršovce, bohužel to tak opravdu je. Oktávka není speciál, ale má světlou výšku (homologovanou) cca 12cm a minimální nájezdové úhly. K tomu vemte v ůvahu ještě užitečnou hmotnost při které si auto ještě trošičku sedne a víc to jet opravdu nejde, při sebemenším propružení při rychlosti rekreačního běžce chytnete předkem a když máte lidi vzadu a něco v kufru tak i zadkem. Předemnou jel minulý týden někdo v obyčejné dlouhé fabii v 5ti lidech s tažným. Na dvou škrtnul tím tažným tak, že lítaly jiskry (jakože v noci hezkej efekt, ale jako majitel bych se moc nebavil).

Kruháč u náměstí s Debřskou je strašlivá hovadina. Jediný důvod pro tento kruháč vidím v tom, že se tam nevytočí kamion. Ano, čtete správně - NEvytočí. Protože pak přibude silný argument pro Dědkův pseudoobchvat a navázaný business .....
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Pondělí, 31 Červenec 2023 06:39
O křižovatce u Šmaku byly informace myslím i na webu města a v novinách, na FB města určitě. Ale rád bych se podíval na studii chystaného kruhového objezdu Hradišťská x Debřská x náměstí.

Nejsem fanda ostrůvků a netuším jak moc zklidní provoz, což je to, čímž zastánci argumentují. U Šmaku si někdy lidé najížděli všelijak, takže možná to byl argument pro ostrůvky. Nebo třeba před prodejnou SPORT MB v Hradišťské ulici - tam je OK, protože usnandní přechod silnice. Za prvé není třeba přejít najednou oba pruhy a za druhé je větší patvděpodobnost, že auto pustí chodce na ostrůvku, než kdyby stál na krajnici.

"oktávkou RS se přes to nedá jet ani 10" - to se mi nezdá. RS není žádný supersport, nebo okruhový speciál. Pokud by to tak bylo, tak by pro poškozené nebylo moc složité vymoci škodu.
Pavel napsal(a) v Sobota, 29 Červenec 2023 21:27
Už jsem to našel. https://mnichovohradistsko.cz/v-kosmonosech-bude-od-brezna-do-rijna-uzavrena-krizovatka-debrske-boleslavske-stakorske-ulice . A chce se mi zvracet. Nejen že od Stakor nepůjde jet rovně na Hradiště, ale ani nepůjde s tím dementním ostrůvkem jet kulturně z Boleslavske do Puškinovky. Mám chuť jít do komunální politiky, tohle už dost připomíná ty pověstné poslední kapky. ............... A zcela obecně k dopravní výstavbě - vážení, strčte si ty ostrůvky už do pr***e. Až pojede sanitka a nevejde se, nebo se o ostrůvek poškodí, doufám, že to odnese někdo z těch co to navrhuje, nebo jeho blízký. Stejně tak doufám, že ten chudák co si prorazil vanu na retardérech v Tyršovce vysoudil balík. S nízkým autem, treba oktávkou RS se přes to nedá jet ani 10. Nemělo by se náhodou přes to dát přejet takovou rychlostí, jaká je v tom místě platná, jakýmkoli homologovaným autem????
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Pátek, 28 Červenec 2023 14:01
Web města je nový a ještě není komplet, což chápu, ale přiznám bez mučení, že bych na FB Kosmonos místo informace o akci v 35 km vzdáleném kempu raději viděl info o desítky metrů vzdálené křižovatce. Tady ale brečíte na špatném hrobě a bylo by možná lepší zkusit: https://www.kosmonosy.cz/kontakty/napiste-nam/
 
Kar. Blecha napsal(a) v Úterý, 04 Červenec 2023 16:43
Aktualita ohledně biotopu a další...
Dnes jsme jako zastupitelé obdrželi usnesení vč. zápisu z RM z min. čtvrtka, které visí (bez zveřejnění zápisu) rovněž na webu města - viz https://www.kosmonosy.cz/modules/file_storage/download.php?file=4b977202%7C1223&inline=1.
A tam se dočteme, že došlo k aktualizaci vstupného na biotop. Ani v zápise nejsou jakékoli podrobnosti. Tak uvidíme co tam rada města vymyslela. A viz další bod usnesení RM.... plnou parou se rozjíždí předprojektová a projektová příprava na kruhový objezd na náměstí. Znají občané příslušnou urbanistickou studii? Potřebujeme kruhový objezd na náměstí.?
A přeji hezké svátky a po celý zbývající týden pohodu.

Karel Blecha
Kar. Blecha napsal(a) v Středa, 28 Červen 2023 06:38
Pár slov k provozování biotopu od 1. 6. 2023.
V těchto dnech je také nutno zrekapitulovat provoz na našem biotopu. Skončilo období zkušebního provozu loni (zadarmo). Bylo popsáno spousta papíru v Kosmonoském zpravodaji. A i na tomto webu jsme se problematice biotopu věnovali – viz např. zde http://www.nasekosmonosy.cz/z-deni-ve-meste/3004-zastupitelstvo-kosmonosy-volby#yvComment3004. Letos už není možné se schovávta za zkušební provoz jako loni. Víme, tedy že od 1. 6.2023 je provoz ve smyslu Návštěvního provozního řádu zpoplatněn. Dospělí za 100,- Kč, a děti za 50,- Kč. Kosmonoští občané na základě předložení nějakého ausweisu to mají zdarma. A po označení červeným samolepícím náramkem se mohou pohybovat po areálu.
Pojďme se podívat do okolí, jak to řeší samosprávy jinde. Např. v Bakově n. Jiz. mají pěkný volnočasový areál ( s 1 km in line drahou) – doporučuji navštívit. Se vstupem zdarma. Nebo rozumně zpoplatňovat, jako např. koupaliště v Ml. Boleslavi. A také viz rodné město našeho starosty E. Masarčíka, Studénka - https://www.sak-studenka.cz/koupaliste/oteviraci-doba-cenik . Opět vstupné za 100,- Kč, děti za polovinu a trochu pamatují na seniory. Dále jsem se po volnočasových areálech nepídil. Tedy, kde to mají tak, že si vedení radnice kupuje své občany tímto způsobem. Musíme si uvědomit, že provoz biotopu (koupaliště) se týká cca 25 - 30% kosmonoské populace. A to jsou ti, kteří zajistili starostovi E. Masarčíkovi 10 zastupitelů, při 46% účasti voličů v Kosmonosích. Ale pak jsme tady VŠICHNI další, kteří musí platit za popelnice či nemovitosti. Popelnice za směšný poplatek 10,- Kč na osobu. Zatímco zákon o odpadech umožňuje vybírat až 1200,- Kč na osobu (a jsou vesnice v nejbližším okolí, které na to kašlou a vybírají např. 2100,- Kč na osobu). A všichni další musíme rovněž platit oproti levným popelnicím vysokou daň z nemovitostí s koef. 3. Velmi hezky to v březnu 2019 popsal David Odnoha na tomto webu, i diskuse pod příspěvkem je poučná -http://www.nasekosmonosy.cz/z-deni-ve-meste/2717-zastupitelstvo-vedeni-mesta-kosmonosy
Uvidíme, jak dlouho vedení města na úseku popelnic a daně z nemovitostí tato politika vydrží. Nejspíše se budou chtít schovat (u daně z nemovitostí) za připravovanou celostátní legislativu - zvýšení o 100%. A u popelnic se schováme za připravovaný systém vážení popelnic.

Karel Blecha
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Středa, 28 Červen 2023 15:45
Když jě nějaký státek vzácný (omezená kapacita biotopu), tak mi příjde logické dát přednost občanům Kosmonos, kteří si rekonstrukci ze svých daní zaplatili. Naopak přespolní narazí v praxi na jednu z fukncí ceny, kterou je funkce OMEZOVACÍ.

Tipuji, že většina lidí (tedy i ti, kteří se nechodí koupat) má radost z toho, že volnočasový areál prošel rekonstrukcí, takže úvahy, že počet plaváčků se rovná počet voličů Masarčíka... no nevím, nevím.

Pokud celostátní zvýšení daně z nemovitosti projde tak, jak je navrhováno, tak to asi pro Kosmonosy nebude mít přímý dopad, protože to půjde do státní kasy.

Je škoda, že chodíte kolem horké kaše a nenapíšete jasně: "Chci daně z nemovitosti tolik a poplatky za popelnice tolik."
 
Lukáš Kettner napsal(a) v Úterý, 27 Červen 2023 12:35
přesně tak, bylo by fajn vidět účet za Den Kosmonos, účtenka by se hezky vyjímala na titulní stránce Zpravodaje, stejně jako fotka starosty. Pokud by bylo možno zveřejnit odměny městského fotografa, jen tak pro zajímavost a určitou motivaci pro občany Kosmonos se angažovat.

Stávající vedeni města může být rádo, že se mělo od koho naučit pořádat takovéto akce, tuším, že s tím začala paní Jancáková a spolek Společně srdcem, hádám, že pak už byla někomu na radnici nepohodlná, tak spolupráce skončila.

A chválení jaká byla účast, no jak se to vezme, stačí se podívat na fotky z akce a každý si udělá obrázek.

LK
Franta Pravdivý napsal(a) v Sobota, 26 Srpen 2023 21:27
Souhlasím s Vámi, paní Jancáková s akcemi začala a měla veliký úspěch. První den města Kosmonosy byl velice úspěšný pod její taktovkou (její nápad) a spolkem, který nadále vede a aktivně se podílí na spousty akcích, bohužel již né jménem města, které se vydalo vlastní trasou. Asi protože paní Jancáková byla moc úspěšná a někomu se to nelíbilo? Pouze domněnka Confused

FP
 
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.