AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Z dění ve městě Volby se blíží, všechno bude. I audiozáznamy. Všichni pro! Haleluja!

Volby se blíží, všechno bude. I audiozáznamy. Všichni pro! Haleluja!

Email Tisk PDF

zbrojniceNevěděl jsem, jestli se mám na středečním jednání při projednávání návrhu doc. Horáka na znovuzveřejňování audiozáznamů z jednání zastupitelstva smát, nebo zda mám plakat. Pocity zvedání žaludku nad totálním otočením názoru zastupitelstva 3,5 měsíce před komunálními volbami se mísily s radostí, že aspoň na pár měsíců budou mít občané města (kteří mají zájem o kosmonoské dění) možnost poslechnout si vystoupení zastupitelů během projednávaných návrhů na VEŘEJNÉM jednání jimi zvolených zastupitelů a zastupitelek. Zkrátka - dle usnesení červnového zastupitelstva by se již toto jednání mělo v audio podobě objevit na webu města - najednou nikomu až tak moc nevadila anonymizace či náklady za ni, někteří dokonce navrhli klidně zveřejnit všechny předchozí záznamy!

Možná nechápete, kde se ve mě braly a berou tyhle pocity. Možná je to i kvůli tomu, že jsem od konce roku 2008 jako občan bojoval o to, aby se záznamy vůbec pořizovaly, a s velkou podporou tehdejší místostarostky Procházkové se to i za vlády starosty Dlouhého podařilo - ano, za starostování pana Dlouhého, přesněji od roku 2009, byly na webu města audiozáznamy z jednání zastupitelů!!! Máte-li chuť, stačí se jen podívat na pár úryvků již dříve zveřejněných článků k tomuto tématu:

21.září 2011 (37 měsíců do dalších voleb)

Starosta Vaněk informuje o metodickém materiálu, který se týká anonymizace při jednání ZM. V zápisech je prý nutno anonymizovat jména, rodné číslo a bydliště, v audio záznamech je třeba takového údaje "vypípávat".

20. listopadu 2011 (35 měsíců do dalších voleb)

Zastupitelé v minulém volebním období odsouhlasili pořizování zvukových záznamů z jednání zastupitelstva, a jejich následné umístění na oficiální stránky města. Prosazení tohoto mnohde zcela běžného kroku trvalo dlouho a neskromně musím říci, že jsem na tom - byť jen jako občan - měl také svůj podíl. Klauzule o pořizování zvukového záznamu a jeho zveřejňování se stala součástí Jednacího řádu Zastupitelstva, a zůstala tam i po letošním lednu, kdy tento prošel revizí nově zvolenými zastupiteli.

Na zářijovém jednání ale starosta Vaněk v bodu "Informace starosty" uvedl, že vzhledem k ochraně osobních dat se město musí pečlivěji zaobírat požadavky plynoucími z možného porušení ochrany osobních údajů jednotlivců. Nezmínil zápis z jednání Zastupitelstva, ani paralelně vydávané usnesení, zmínil pouze, že bychom měli řešit zvukový záznam, kde by se některé pasáže měly "vypípávat." Na jeho vystoupení nikdo nereagoval, šlo o novou informaci, osobně jsem jen čekal na informace o dalších krocích, které hodlá město v této věci podniknout. A ono vedení města kroky podniklo - přestalo zvukové záznamy zveřejňovat.

29.květen 2013 (16 měsíců do dalších voleb)

Zastupitelé neschválili návrh D.Odnohy na opětovné znovuzveřejňování audiozáznamů z jednání zastupitelstva na stránkách města Kosmonosy. Po dvacetiminutové diskuzi zvedl ruku pro jen sám navrhovatel.

24.červen 2013 (15 měsíců do dalších voleb)

Jako předkladatel návrhu na znovuzveřejňování audio záznamů z jednání ZM jsem přesvědčen, že článek otištěný v posledním Kosmonoském zpravodaji záměrně staví celou věc do zcela jiného světla. Nebyl jsem a nejsem to já, kdo by za realizací tohoto návrhu viděl potřebu platit něco z pokladny města. O potřebě anonymizace stále mluví ústy místostarostky Mgr.M.Pekařové současné vedení města, mým cílem je, abychom občanům nabídli přístup ke zvukovému záznamu jednání jimi zvolených zastupitelů. Tak, jak to funguje v Mladé Boleslavi nebo v Bakově nad Jizerou. Ten článek může vyznít tak, že zastupitel Odnoha chce utrácet peníze za provedení anonymizace záznamu (tedy chcete-li vypípání osobních údajů externí firmou), když je ve městě tolik jiných problémů vyžadujících peníze. Není tomu tak, chci záznamy na webu tak, jak jednání probíhalo. Zde není finanční nárok ani koruna. Město se však bojí případných žalob lidí, kteří by v záznamu mohli být jmenováni. Pořád té "právničině" nějak nerozumím, prostě si myslím, že se jen někomu hodí jednání v plné nahotě neodhalovat. Mimochodem, proč se vedení města nesnaží na jednání přitáhnout občany? Odpovězte si sami. Byl jsem také nemile překvapen, že jsem při hlasování o tomto návrhu zvedl ruku sám.

KZ-o audiozaznamech

10.duben 2014 (6 měsíců  do voleb)

Když zastupitelé v roce 2013 odhlasovali svým usnesením č. 22 nezveřejňování pořízených audio záznamů na stránkách města (které se paradoxně podařilo prosadit za starostování starosty Dlouhého), informovala místostarostka města Mgr. Markéta Pekařová o tom, že v Parlamentu ČR jsou projednávány návrhy zákonů, které umožní bez dalšího od 1.1.2014 zvukový záznam zveřejnit bez nutnosti anonymizovat osobní údaje.  Bohužel, pro únorové jednání zastupitelů Mgr. Pekařová předala zastupitelům informaci, že  k očekávané změně v legislativě nedošlo, a nedoporučuje tak revokaci usnesení ZM č.22/13 - prostě: město audio záznamy z veřejného jednání ZM zveřejňovat nebude.

25.červen 2014 (3,5 měsíce do voleb)

Všech 13 přítomných zastupitelů rychle a bez dalších připomínek schválilo zveřejnování audiozáznamů na webu města.

Uff.

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
Bizon napsal(a) v Čtvrtek, 03 Červenec 2014 11:26
Paní Nazarová,Vinetou kdysi, když potkal v prérii Old Shatterhanda, zvedl ruku nad hlavu a zvolal : Jsme stejné krve, bratře, ty i já!

Také já po přečtení Vašeho příspěvku zvedám ruku nad hlavu a volám : Jsme stejné občanské krve, paní Nazarová, Vy i já, i když se neznáme!

V. I. Lenin, jak už měl ve zvyku radit jiným, řekl : Učit se, učit se, učit se! Nikým nenadiktovaná nutnost tohoto roku v Kosmonosech zní : Kroužkovat, kroužkovat, kroužkovat!

Pro šťouraly : stejně jako Vinetou, zvedl jsem ruku kolmo nad hlavu, takže to nebylo náckovské hajlování. Myslím tím kolmici, kterou vytvořila moje ruka k povrchu zeměkoule. Howgh!
Mozart napsal(a) v Čtvrtek, 10 Červenec 2014 19:22
Paní Nazarová, mně tamtamy (možná stejné, co donáší i Vám) zase donesly, že za tu kandidátku nemůže starosta, že prý to je dílo temných sil a škodilů z kosmonoského undergroundu. Jak jsem slyšel, předávám dál!
A tu kandidátku prý odsouhlasila demokraticky i místní členská základna. Včetně jednoho teď tak nespokojeného "velmi pracovitého" zastupitele. Možná, že ta členská základna chtěla nějakou změnu, kdo ví. Já bych to tak nějak nechal na nich.
A s tím kroužkováním bych zase tak nejásal. Titulové a známé tváře mají povětšinou tolik vedlejších aktivit a zájmů, že bych na ně až tak nespoléhal. Stačí se historicky podívat na kosmonoské vykroužkovance - občas to byla skutečně .ELITA, jak se potom ukázalo.
Nazarová napsal(a) v Pátek, 04 Červenec 2014 09:43
Díky, bratře Bizone. Ale musíme si uvědomit, že naši snoví vykroužkovaní kandidáti z různých politických stran a seskupení budou sbírat bodíky po jednom a stranám voleným kompletně bude naskakovat skóre po 17, ale tam alespoň kroužkování pomůže změnit pořadí. Nakonec se spojí kořistnicky zaměřené strany a kariéristé a máme zase 4 roky vír v obecní kase. Vždyť je tam prý padesát milionů a to už někomu stojí za ztrátu tváře. Ráda bych upřesnila svoje hodnocení v mém minulém příspěvku. Páni zastupitelé Štěpánek a Horák jsou z nejpracovitějších v ČSSD. Rozhodně jsou další, již zmiňovaný pan Josef Svárovský, a samozřejmě náš obětavý informátor pan Odnoha a další, o kterých já z venku nemám takový přehled.
Pane Odnoho, nechci vám brát iluze, ale na informovanost občanů bych moc nespoléhala. A ještě nevíme, jaká špína se vyleje těsně před volbami.
Ještě bych se obrátila na pana starostu. Domnívám se, že tyto stránky čtete. Byl byste tak laskav, a vysvětlil nám - pokud tamatamy informovaly dobře - proč jste toto pořadí sestavil takto? Třeba vám křivdíme a to bych nerada.
Zdravím pozdravem - Nenechte se otrávit!
 
L Horák napsal(a) v Pondělí, 30 Červen 2014 18:58
Pane Blecho! Bohužel přišel jste trochu s křížkem po funuse.
Ono podlimitní řízení již proběhlo ! Vítěz je známý ! V současnosti by měl přebírat staveniště.
Jediná chyba je v tom , že zřejmě nebyla včas zveřejněna smlouva v příslušné rubrice na www. stránkách.
Jinak pokud jste si nevšiml město má přes značný odpor , hádejte koho ? , poměrně velice slušnou směrnici o zadávání zakázek . Humorné na tom je, že se o ni zasloužili , a to myslím vážně, dva "úhlavní nepřátelé" pánové dr Masarčík a Štěpánek. Budiž jim za to dík. Situace kdy ten samý člověk zadával " hodnotil a kontroloval již naštěstí není možná. Zajímavé spíš bude kdo se pokusí po komunálních volbách změnit, případně na jaké dno kandidátky bude odsunut pan Štěpánek jako jeden z "viníků".
David Odnoha napsal(a) v Čtvrtek, 03 Červenec 2014 11:35
Současný starosta dělá naštěstí dostatek kroků, které jej diskvalifikují z boje o obhajobu starostenského křesla, a občané to vědí nebo se to dozvědí. O Vámi jmenované odsunuté zastupitele nemám strach.

Jinak si myslím, že podnikatelská esa a tzv. šedé eminence města (takhle říkám lidem, kteří ve městě přes vztahy dokážou zařídit všechno) budou na kandidátce ANO.
Nazarová napsal(a) v Čtvrtek, 03 Červenec 2014 10:01
Tamtamy informovaly, že na nevolitelné místo kandidátky ČSSD byli odsunuti dva nejschopnější a nejpracovitější současní zastupitelé pánové Štěpánek a Horák. Ale pánové nezoufejte. To už tady jednou bylo. Na kandidátce Unie svobody jsme byly kroužkováním s paní učitelkou Šulcovou posunuty z 8. a 9. místa až do zastupitelstva a lídr pan Štěpán se tam nedostal. Ale musíte vysvětlovat, připomínat a trochu zabojovat prostřednictvím Zpravodaje i těchto stránek. Já jsem tenkrát neváhala a svolala jsem jako soukromá osoba od dřezu, jak to okomentoval pan Dlouhý i veřejnou schůzi a víte, že tam přišlo asi 25 lidí? Bylo to ještě na faře.Předsedu vaší strany pana Vaňka raději nechápu, protože to, co mi vychází, pro něho není moc lichotivé a obávala bych se o osud města. A nechápu ani členskou základnu, že mu tento návrh kandidátky schválila.
Pan zastupitel Masarčík se po kandidatůře 1.) za ODS, 2.) za Sportovce pro město, 3.) za TOP 09 (pouze do zvolení, pak byl nezávislý) proti případnému odsunutí na vedlejší kolej pojistil vlastním sdružením, ale za tu směrnici děkuji. Co udělá pan Odnoha jen hádám, nejspíš vstoupí do nějaké solidní ale málo voliči preferované strany. Hlavně aby v tom zastupitelstvu byl. Pan Janeček snad očistí ODS od vlivu místních podnikatelů a ti se vecpou do nejvíce celorepublikově volených stran TOPky a Ano. A nám voličům fakt nezbyde nic jiného, než vybírat a kroužkovat ze všech kandidátek, včetně osvědčeného, pracovitého a poctivého pana Josefa Svárovského - komunisty.
 
Karel Blecha napsal(a) v Pondělí, 30 Červen 2014 11:50
Je velmi dobré, že je celá kauza dobře na tomto webu zdokumentována. Na zastupitelstvu 25. 6. 2014 jsem byl rovněž přítomen. Byl jsem i v minulosti na jednáních zastupitelstva, kde byla záležitost projednávána. To, že bylo schváleno všemi 13 přítomnými zastupiteli ještě mnoho neznamená. Samozřejmě se do konce volebního období ničeho nedočkáme. Stále budou vymýšleny důvody, aby audiozáznamy nebyly zveřejňovány. Nejdříve bude muset být přijato rozpočtové opatření, aby na to byly peníze, potom se bude muset změnit Jednací řád zastupitelstva města Kosmonosy, atd. Když už pro to starosta s místostarostkou zvedli minulou středu taky ruku, tak starosta to opět podrážel, a měl velké obavy o osobní údaje vystupujících… jak se budou muset záznamy anonymizovat, atd. Místo toho, aby se zvedl někdo ze tří funkcionářů na radnici ze židle a zajel MHD za tajemnicí Statutárního města Ml. Boleslavi - Ing. Zajíčkovou, kde do dvou dnů zveřejní audiozáznam z jednání zastupitelstva a občan, který nemůže jít na zastupitelstvo se s tím seznámí. K celé problematice nezveřejnilo vedení kosmonoské radnice (ačkoli jsou v něm dva právníci), ani jeden judikát, kterým by dokumentovali, že zveřejňování audiozáznamů je pro město velkým rizikem, ta či ona obec došla újmy, atd.
Obdobná situace je na úseku veřejných zakázek, opět naprosto neprůstřelná situace: v současné době probíhá výběrové řízení (zjednodušené podlimitní řízení) na výběr zhotovitele na opravu východního průčelí zámku. Když si otevřu profil zadavatele města Kosmonosy, tak jsou všechny soubory zamčené (vč. výběru nejvhodnější nabídky) - viz. https://www.vhodne-uverejneni.cz/zakazka/oprava-vychodniho-pruceli-zamku-kosmonosy
Můžeme udělat minimálně dva závěry:
a) Pokud zůstane vedení radnice reprezentované těmito lidmi, jakákoli změna naprosto nepřichází v úvahu a všechno zůstává beze změny.
b) Neházejme však vinu pouze na vedení radnice. Současný stav je také důsledkem práce zastupitelstva. Jistě se na těchto stránkách bude neanonymně rekapitulovat minulé období, bez příkras, napříč politickým spektrem a věcně … rád se do debaty zapojím. Ne snad, že bychom chtěli hodnotit toho každého zastupitele, ale rozhodně minulé čtyři roky budou zhodnoceny a věřím, že správce toho webu pro to vytvoří předpoklady. Rád napíšu k této debatě úvodní slovo.

Karel Blecha
L Horák napsal(a) v Úterý, 01 Červenec 2014 15:23
Veřejné zakázky.
Ještě pár řádek pro neznalé čtenáře. Mám obavu že pan Blecha trošku zabrousil do předvolební agitace.
Nebudu tvrdit, že vše je v naprostém pořádku. Loni mělo město nesmírně složitou a bohužel i porušovanou směrnici řešící problematiku veřejných zakázek. O některých problémech by spíše mohl referovat pan Odnoha jako předseda kontrolního výboru. Za finanční výbor mohu říci ,že největší "zvěrstva" se podařilo zastavit až na zasedáních zastupitelstva.
Čtenáře bude spíše zajímat současnost. Nebudu se věnovat nadlimitním zakázkám , jejich problematika je jasně upravena zákonem. Možná i díky semináři, který připravila stavební komise a FV se konečně ledy pohnuly. Takže od dubna má město jednoznačnou směrnici ,která řeší veškeré zakázky nad 50 000 Kč.
Stručné shrnutí. Vždy musí být osloveni nejméně tři dodavatelé. Vždy musí zakázka být uveřejněna na www.stránkách města. Zakázku hodnotí komise v které nesmí být členové rady. Komise doporučuje vítěze radě a rada města schvaluje. Následná smlouva je zveřejněna na www. stránkách města. Je to poměrně složitý avšak nediskriminační a průhledný systém. Obávám se že jak dr Masarčík tak pan Štěpánek za něj vděku nedojdou,rozhodně může některým lidem vadit. Proč proti němu již před volbami pan Blecha mi není jasné. Jinak onu rubriku "profil zadavatele" nespravují úředníci města.
Uvidíme komu bude vadit po volbách. Fakticky totiž jakékoli "vylepšení" povede opět k nekontrolovatelnému nakládání s prostředky města. Jiná věc je ovšem zcela chybějící strategie rozvoje města.
 
Pavel Janeček napsal(a) v Sobota, 28 Červen 2014 13:46
Viděl bych to takto Davide. Ve většině obcí se před volbami začnou dít pozitivní věci. Obvykle se začnou budovat/opravovat chodníky a fasády městských objektů nebo aspoň na papíře stavět domovy důchodců a dps apod. V Kosmonosech to nejde, neboť nemáme vůbec nic připraveného (čím to asi bude!!). Z tohoto důvodu se hodí každý mediálně propagovatelný návrh, když ho navíc podal sice vlastními ne úplně milovaný, ale alespoň koaliční, zastupitel doc. Horák a ne nenáviděný a opoziční zastupitel Odnoha, tak se dobrá věc podařilo. Ano k smíchu to bylo, zvláště když si přítomní vybavili argumentaci starou ani ne půl roku. Uvidíme, co se ještě do voleb stihne (aspoň slíbit), očekávám návrh na přestavbu šmaku na muzeum nejlépe s restaurátorskou dílnou a pobočkou světově proslulé univerzity, případně návrh na přestavbu sportovního areálu pro nejméně druholigové parametry (ale proč být troškaři) a zaplať pánbůh, že nemáme hokejisty, určitě by se stavěla ledová aréna. Prostě, blíží se volby a tak se kromě pomluv (pokud se bude pomlouvat intenzivně ten či ten, tak to třeba pomůže, že!!!) občas dočkáme i pozitivního kroku.

Ještě navážu na náš poslední rozhovor. Když je na výběr větší a menší zlo, tak je lepší najít si vlastní materiál sám - tou cestou se chceme vydat, i když to třeba bude trvat.
L Horák napsal(a) v Sobota, 28 Červen 2014 08:44
Pane Odnoho , neberte to osobně. Můžeme si citovat K. H. Máchu . "Dalekáť cesta má". Naštěstí nemusíme citovat druhou polovinu verše. " Marné mé volání" .
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.