AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Názory Několik poznámek k rozpočtu města na rok 2021

Několik poznámek k rozpočtu města na rok 2021

Email Tisk PDF

Dne 27. 1. 2021 se sejde zastupitelstvo města Kosmonos a bude schvalovat mj. i rozpočet města na rok 2021. Každý z nás se může s rozpočtem seznámit - viz. https://www.kosmonosy.cz/o-meste/hospodareni-mesta/rozpocet-mesta. Někteří zastupitelé jsme pracovní návrh rozpočtu obdrželi již 14. prosince a na jednání zastupitelstva v prosinci jsme požadovali, aby se sešlo v lednu pracovní zastupitelstvo (kdo má tedy zájem) a Fin. výbor a ledacos se tam vyřešilo. Toto zůstalo bez odezvy s tím, že se to vyřeší při projednávání rozpočtu na lednovém zastupitelstvu (zastupitel Ing. Janeček). Doporučuji si zapnout zvukový záznam od cca 1:20 a těch 27 minut do konce to stojí za to vydržet https://www.kosmonosy.cz/wp-content/uploads/2020/01/zastupitelstvo-2.mp3 . Jak pracuje Fin. výbor v době covidu viz zápisy z Finančního výboru města Kosmonosy pod taktovkou zastupitele Doc. Lad. Horáka https://www.kosmonosy.cz/o-meste/zastupitelstvo/vybory-zastupitelstva/financni-vybor-zastupitelstva.          

Tedy věcně k rozpočtu na rok 2021. Pouze namátkově, leccos důležitého bude třeba opomenuto a budu rád, když to zvídavý občan Kosmonos doplní. Rovněž je třeba říci, že přístup současné garnitury je ten, že zařazená akce do rozpočtu se vyprojektuje, zajistí se na ni příslušná stavební povolení a potom se všechno hodí do koše (splašková kanalizace ul. Wolkerova a Šmeralova za cca 10 mil. Kč) V min. roce však šla rada města ještě dál. Do rozpočtu města pro rok 2020 jsme zařadili lopotně připravenou akci rekonstrukce hasičárny v Hor. Stakorách, kde je nezbytné udělat I. etapu (odstranit havarijní stav krovu a stropu za cca do 2 mil. Kč.) Rada města to bezdůvodně vyškrtla z rozpočtu a odložila na rok 2021. A v rozpočtu na rok 2021 se již s touto akcí nepočítá. Rozpočet města je tedy trhacím kalendářem.

K jednotlivým investičním akcím města je možno říci, že přetrvává přístup jako v minulých letech, tj. plánují se akce na které dnes není dokumentace a v rozpočtu na ně je uvolněno 11, 9 mil. Kč. Jedná se o biotopové koupaliště, které se na konci minulého roku začalo teprve projektovat. Situace je naprosto stejná jako u plánování sportovní haly, kdy jsme uvolnili: v roce 2018 - 6, 1 mil. Kč, v roce 2019 - 40 mil. Kč a v roce 2020 - 15 mil. Kč. A hala se má začít až letos s předpokládanou částkou pro rok 2021 50,8 mil Kč. Ohledně sportovní haly toho lze na tomto webu vyhledat dost. Do dnešního dne zastupitelé nedostali dokument, investiční záměr, apod., který dokládá faktickou potřebu haly, a to především pro žactvo naší základní školy. Definitivní stavba haly, tak jak je nyní koncipována, představuje náklad cca 100 mil. Kč. Mezitím nám třeba kousek od uvažované haly (na katastru Kosmonos) vyrostlo pořádné fitko – www.simplyfit.cz. Velmi na zvážení je rovněž investice do dalšího sportovního zařízení – 2. plocha hřiště (umělá nasvícená plocha vč. nočního osvětlení) za 3,5 mil. Kč.  

Zbývá podívat se na rozpočet celkovou optikou vč. mandatorních výdajů, kde v podstatě na velmi ořezaný provoz město potřebuje cca 90 mil. Kč. Vždyť jenom výdaje na svoz odpadu vzrostly za 4 roky o 90%, tj. na 9,1 mil. Kč pro rok 2020. A už se těším až se příští týden půjdu podívat na pokladní Měst. úřadu Kosmonosy a zaplatím tam 70,- Kč. A napřesrok budeme mít daně z nemovitostí jako v Praze. Tolik tedy pár poznámek k jednání o rozpočtu na rok 2021. Na základě všeho výše uvedeného mám tedy velký problém se k rozpočtu, který je nastaven na 217,2 mil. Kč se schodkem 95,6 mil. Kč, se jakkoli hlásit.

Ing. Karel Blecha                                                                                                                                                     

zastupitel města Kosmonosy

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
Karel Blecha napsal(a) v Čtvrtek, 28 Leden 2021 12:01
Pár slov k včerejšímu jednání zastupitelstva.
Jako vždy doporučuji seznámit se s hlasovým záznamem, který by měl nejpozději příští středu viset na webu města. A stále platí zálohovat, zálohovat… jednou všechno zmizí, stane se porucha na severu a co si na kom kdo vezme. Na jednání bylo přítomno 15 zastupitelů (V. Baboráková a Ing. Jiří Müller nepřítomni).
K bodu č. 1 – Rozpočet na rok 2021.
- biotopové koupaliště – byli jsme ubezpečeni, že projektová dokumentace pro společné povolení bude zajištěna. A částka 11,9 mil. Kč na tuto investici pro rok 2021 je tedy reálná.
- sportovní hala: je přislíbená dotace 30 mil. Kč z MMR. A z toho důvodu nebude stavebníkem s.r.o založené městem (z důvodu odpočtu DPH) ale město samo.
- I. etapa hasičárny v Hor. Stakorách (podrobněji viz v úvodním příspěvku) - bylo sděleno, že statik posoudí situaci a bude rozhodnuto, jak dál. Pro mne trochu protichvostové. Před dvěma lety jsme zajistili projekt, který samozřejmě obsahuje posouzení konstrukcí. A na základě toho se projektovalo. Docela mne zajímá, který statik co bude posuzovat a kolik to bude stát.
Cca v 19.00 proběhlo na požadavek starosty jmenovité hlasování – všichni pro, Blecha se zdržel.

Bod č. 2 – Návrh střednědobého výhledu na roky 2022-2023.
Na návrh zastupitele M. Štěpánka odloženo na příště (…. kdeže ty loňské sněhy jsou, rok máme za sebou a za 4 roky bude hotovo). Všichni schválili.

Bod č. 3 – Příspěvek na ošacení zastupitelům, kteří oddávají. Původní návrh 250,- Kč/sňatek zvýšen o 100%. Všichni schválili.

Bod č. 4 – Dotační pravidla města Kosmonosy. Uvedl řed. M. Petráš. Schváleno.

Co říci závěrem: Na tomto zastupitelstvu starosta E. Masarčík neustále někomu děkoval. Ať si zájemce poslechne zvukový záznam – asi osmkrát. Zastupitelům Ing. Janečkovi, Doc. Horákovi, př. kult. komise MUDr. Stegerové, atd. Nakonec i úředníkům města. Finanční ohodnocení bude už řešit rada města. Všechno je v nejlepším pořádku. Vzhůru k lepším zítřkům....

Ing. Kar. Blecha
zastupitel města
L Horák napsal(a) v Čtvrtek, 28 Leden 2021 10:05
Doporučuji ještě sestavit komisi. To je spolehlivý způsob jek vše zazdít. Jinak vše o hale bylo opakovaně probíráno na zastupitelstvu. Plány jsou k dispozici na MU. Osobně bych všem radil respektovat názory budoucích uživatelů. Tedy školy a sportovců. Jinak včera byl zastupiteli schválen rozpočet současně proběhla informace, že město na stavbu haly získalo dotaci 30 milionů Kč. Takže řečnická otázka , chcete do toho ještě házet vidle ?
Lukas Prochazka napsal(a) v Pátek, 29 Leden 2021 07:17
Dobre rano, dotace je sice moc pekna vec ale zase, z penez danovych poplatniku, akorat to nebude videt na uctu mesta, to je cele. Sestavit komisi je dobry napad, preci jen investice za nekolik desitek milionu a ono se jeste nakonec ukaze za kolik ta slavna hala bude. Ve finale mesto zaplati vic nez 50 mil - nepodivame se spis na cca 70 mil. jako mesto? Je k dispozici informace kolik bude stat provoz a kdo ho bude financovat?

Neni nekde info kolik se podili slavny nadacni fond SA?

Ze se to nejak nediskutuje ve Zpravodaji ani na webu je tristni, dost arogantni pristup radnice. Dejte anketu kdo jak moc stoji o halu a uvidi se. Ze by to bylo maximalne 20-30%, jen odhad. Nebojte se hlasu lidu. Proc neni online anketa o preferenci investic?

LP
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Čtvrtek, 28 Leden 2021 11:33
Pokud si budoucí uživatelé budou platit stavbu a provoz, tak už ani nepípnu, ale pokud to bude na bedrech všech občanů města, tak by byla minimálně slušnost je o záměru ODPOVÍDAJÍCÍ FORMOU informovat. Máme web, noviny se schopným šéfredaktorem, tak nevím, v čem je problém.
 
Jan Fidler napsal(a) v Středa, 27 Leden 2021 13:30
Dobry den, otazka do plena. Proc se ohledne haly neda nejaka informativni stranka/dotaznik do Zpravodaje?
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Středa, 27 Leden 2021 18:04
RELATIVNĚ NOVÝ NÁPAD?? Pane Petře jak dlouho žijete v Kosmonosích? Třicet let je koupaliště mezi prvními body barevných předvolebních letáků a současná garnitura je první, kdo v tom směru něco dělá. Halu komentuji níže.
Petr napsal(a) v Středa, 27 Leden 2021 16:25
V Ksosmonosích se plánují dva pomníky.Super biokoupaliště s odpočinkovým areálem a pak velká hala.O koupališti se píše hodně i když je to relativně nový nápad a o hale se nepíše a nemluví skoro vůbec -i když se řeší už dlouhé roky. Myslím si že proti hale za takové peníze by se zvedl odpor Kosmonosáků. Proto to tichö a skoro žádné informace, kresby nebo plány.
 
Ladislav Horák napsal(a) v Středa, 27 Leden 2021 11:50
Pan ing. Blecha jako obvykle selektivně pracuje se zdroji a stejně tak i argumentuje. Před nástupem politické korektnosti byl používán pro tento způsob diskuze termín lhaní. Chápu že sportovní hala pro školu a i ostatní sporty tedy po více jak tisíc uživatelů nejsou jeho prioritou. Jinak o potřebnosti haly se jednalo již v době starosty m Vaňka , jen ing Blecha si toho selektivně nevšiml. Ta diskuze probíhá více jak 6 let. Rozumím i tomu, že spolek hasičů ( nejde o výjezdní jednotku ) má pro pana inženýra větší význam. Těch několik stovek dětí je pro něj nejspíš něco jako nežádoucí hmyz. Jinak finanční výbor je orgán zastupitelstva, který plní jeho zadání , nikoli přání pana inženýra. Zápisy z jeho jednání dostává ing Blecha stejně jako ostatní zastupitelé , to že zápisy nevisí na stránkách města je chybou úřadu, nikoli FV.
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Středa, 27 Leden 2021 17:57
U haly by mohla být větší informovanost (Kosmonoský zpravodaj v dvojnásobném rozsahu, kde čtyři strany budou věnovány jen hale + sekce na webu) a také nepomáhá to, jak dopadl Šmak. Tam to byl také bohulibý záměr, ale snad bych ani nechtěl vědět, na kolik vyšel jeden ples kosmonoského spolku... Sad
 
Lukas Prochazka napsal(a) v Středa, 27 Leden 2021 06:47
Dobre rano,

ohledne haly by byla treba nejaka sirsi diskuse s ucasti verejnosti, preci jen to neni mala investice. Verejnost a zastupitele muzou ocekavat, ze nekdo zacne hrozit inflaci, je to pandorina skrinka a da se tam hodne schovat, berlicka ktera pomuze protlacit projekt haly. Na mesto velikosti Kosmonos je to megalomanstvi a risk s udrzitelnosti rozpoctu.

S pozdravem

LP
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.