AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Z dění ve městě Co nás čeká na letošním prvním jednání zastupitelů?

Co nás čeká na letošním prvním jednání zastupitelů?

Email Tisk PDF

zbrojnicePohled do programu jednání, které začíná ve středu 28.1.2015 v půl sedmé v hasičské zbrojnici nabízí kromě programových stálic devět návrhů k projednání a minimálně jednu prezentaci krátkého filmového dokumentu. Pak nás čekají troje volby - zatímco podklady k volbě chybějícího člena kontrolního výboru  a finančního výboru čekají na doplnění jména kandidáta, návrh členů osadního výboru Horní Stakory předložila jeho předsedkyně V. Baboráková kompletně s šesticí jmen. Jelikož se hornostakoráci na těchto jménech shodli, mělo by být schválení jejího týmu jen formalitou.

Obecně závazná vyhláška se týká opatření k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku při provozování sázkových her, loterií a jiných podbných her. Očekával-li někdo plošný zákaz hazardu ve městě, spletl se. Vyhláška pouze upřesňuje podmínky a její příloha jmenuje čtyři místa, kde lze "sázkové hry, loterie a jiné podobné hry" legálně provozovat. Ta místa jsou čtyři, a jestliže chcete vědět, která to jsou, přijďte si to ve středu večer poslechnout na vlastní uši.

Jestliže přijdete, zjistíte, že mezi těmito místy není restaurace U Šmaku. O té se totiž bude jedna v návrhu o ukončení Smlouvy o nájmu nebytových prostor a narovnání. Téma "Šmak" bude asi divácky nejatraktivnější, samo o sobě je pozvánkou na středeční večer. Velmi zjednodušeně lze říci, že Holba podala v prosinci výpověď, a ještě chtěla po městu zpětně slevu na nájemném. Pak byl náš starosta pověřen jednáním a ukončením smlouvy s Holbou dle znění smlouvy a dodatku. Holba pak přinesla přehled podstatných vad a havarijních stavů, kvůli kterých trvala na snížení nájemného. Den před Silvestrem pak ve Šmaku skončila firma pana Forejta a objekt předala Holbě. Šmak je od té doby prázdný, a ani na matrace kvůli tomu miulý týden nikdo nezalehl. Nyní jde tedy o to dohodnout mírumilovné ukončení nájemní smlouvy s Holbou a učinit dohodu o narovnání. O tom, že městu se výpověď Holby nelíbila a nelíbí, již víme - diskuze zastupitelů o další budoucnosti Šmaku bude tedy jistě i pro nezastupitele zajímavá.

Dalším velkým tématem může být rozpočet města. Překvapivě je opět schodkový. No, je i není. Jak jsem byl "poučen" loni, tak má-li město na běžném účtu řekněme 50 milionů, pak rozpočet, kde plánované příjmy jsou 68 milionů Kč a výdaje přes 92 milionů Kč "nelze brát doslova jako schodkový". (Ale no jasně že je schodkový). Tato čísla byla vyvěšena na úřední desce, naše městská rada se k rozpočtu ještě vrátila minulý týden a navrhla 8 změn, díky kterým by výdaje mohly klesnout na 86 milionů - mínus by tedy činil 18 milionů namísto původně navržených 24 milionů korun. Oproti rozpočtům v soukromých firmách je  však rozpočet přijímaný v našem městě jen povinností; když se pak podíváte na jeho závěrečnou bilanci a třeba stovku přijatých rozpočtových opatření, tak zjistíte, že snad kromě mandatorních výdajů není nic, jak bylo plánováno. Auditoři pak hospodaření města posvětí, a za půl roku se jede znovu stejným způsobem. Navíc ty rozpočtové rezervy pro případ "co kdyby"...  Uvidíme, v jakém stavu zastupitelé rozpočet schválí, pak se na něj podíváme trochu detailněji.

Po rozpočtu si zastupitelé na chvíli vydechnou - čeká je schválení zástupců města v Mikroregionu Baba, kde odstupující paní Věru Baborákovou nahradí ing. Karel Blecha, a předchozího starostu nahradí současný starosta.

Předposlední dosud známý bod jednání se týká návrhu na pořízení změny ÚP, o kterou požádal ing. Danielovský. Modří již vědí, že se jedná o záměr finálně vykácet třešňový sad pod kempem a vystavět zde tuším 12 rodinných domů, resp. rozparcelovat sad pro potřeby individuálního bydlení. Rada města se změnou nesouhlasí, pravděpodobně proto, že v následujícím bodě jednání by zastupitelé měli rozhodnout o pořízení zcela nového územního plánu - ano, o tom se jednalo již loni v létě, končící zastupitelé ale přenechali toto rozhodnutí na budoucích zastupitelích.

Jak už bylo řečeno, tito se sejdou ve středu v půl sedmé večer v hasičárně, a já věřím, že my - jako občané - se nenecháme zahanbit a sejdeme se tam s nimi v hojném počtu.

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
Bizon napsal(a) v Středa, 28 Leden 2015 12:16
Pozdravuji p. Edmira Dizdareviče. Dále : diskuze pod článkem je pro mne znovupotvrzením mého názoru, že v Kosmonosech je dostatek občanů, schopných psát k věci, schopných napsat více než jednu větu, nebojících se jít se svými názory na veřejné názorové kolbiště. Nepochybuji, že takových občanů je v Kosmonosech více, jejich znalosti a zkušenosti by, a to nepochybuji, Kosmonosům prospěly, a to nejen na stránkách Našich Kosmonos, ale především na stránkách Kosmonoského zpravodaje. Slušně vedené diskuze by jistě přilákaly další hodnotné diskutéry. Znovu upozorňuji na třetí list, který by se vložil do Zpravodaje a tak by se získal prostor pro názory a diskuze nejen zastupitelů.

Boleslavan je vydáván na očividně méně kvalitním papíru, kdoví kolik by činily v takovém případě náklady na tiskárnu a papír, pokud bychom přešli k tomuto, nebo ještě jinému, vhodnějšímu řešení?

Pokud jde o herny, jsem pro úplné zrušení. Pan Svárovský je prý policista. Pokud jim byl i za komunistů, mohl by sdělit, jak se to tehdy řešilo s hazardem a jaká byla úspěšnost?
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Středa, 28 Leden 2015 00:16
Jaká je aktuální situace v MB? Pořád platí, že mají herny omezení, ale úplný zákaz se nekoná? Pokud ano, je třeba tento fakt zohlednit. Kosmonosy jsou de facto čtvrtí MB (příčina smrti: ukamenován patrioty Very Happy ), takže když se někdo bude chtít napít a naházet výplatu do automatu, stačí mu dvacet minut chůze, nebo pár minut v taxíku a tomu, aby při návratu vyvrátil značku, nebo rozkopal odpadkový koš místní zákaz stejně nezabrání. Jen přijdeme o cca milion korun a několik pracovních míst.
Pavel Janeček napsal(a) v Úterý, 27 Leden 2015 16:01
Já jsem pro radikální zákaz prodeje tabákových výrobků a alkoholických nápojů. Zákaz všech restaurací, kde je kouření povoleno a prodává se alkohol. Uzavření všech prodejen, kde se totéž prodává. Peníze ze spotřebních daních (ale i DPH a DP z těchto výrobků) jsou nečisté a město by je mělo odmítnout. Ekonomický přínos těchto produktů je navíc velmi pochybný, podnapilí jsou nejčastější účastníci dopravních nehod, výtržníci a velmi často se pod vlivem (a/nebo z nedostatku peněz na alkohol) dopouštějí hospodářské trestné činnosti. Kuřáci i (skoro)alkoholici pak čerpají ohromné prostředky z peněz na zdravotní péči.

A teď vážně. Nic není tak jednoduché; pro mne je milion hodně peněz; v hernách jsou kamery - pohyb mladistvích nebyl dosud zaznamenán (což si vykládám tak, že to někdo kontroluje); nevidím rozdíl mezi gamblerem v herně, feťákem, alkoholikem, kuřákem, sebevrahem pardon řidičem na motorce (jedoucím 250km po okresce) apod. Všichni tak činí na svou vlastní zodpovědnost a všichni do určité míry (někdo více, někdo méně) ohrožují i své okolí. Zítra se hlasuje, nejvíc bych uvítal sestěhování hracích "zařízení" do jednoho velkého prostoru "za městem", který bude pod dohledem nepřetržitě, ale to asi není (zatím) reálné - proto pokud je garantován dohled, nepřijdou jiné argumenty než při jednání rady a není tu problém se zapojením mládeže, budu zase hlasovat pro uvedená místa.
PermoNick napsal(a) v Úterý, 27 Leden 2015 15:09
Peníze sice z hazardu plynou, ale pochybuji, že by se zastávali hazardu Ti, jejichž děti budou takto utrácet peníze...
David Odnoha napsal(a) v Úterý, 27 Leden 2015 14:15
Děkuji za komentáže k hazardu. Vše nasvědčuje tomu, že se chystá přímý názorový střet mezi dvěma tábory. Ten první tábor - radikálnější - bude tvrdit, že je třeba tento nešvar zakázat zcela, byť z něj plynou nějaké peníze do rozpočtu (několik set tisíc korun až milion ročně to může zhruba být) - dle této skupiny jsou to ale "špinavé" peníze a město by se mělo umět obejít bez nich. Druhá skupina bude tvrdit, že hazard by se v případě zákazu ve městě konal stejně, jenže načerno, a město by z toho nemělo nic - takže je lepší přimhouřit oči, nastavit pravidla, a danit. A jako podporu dodá argument (pravdivý), že tyto vybrané poplatky bývají zpravidla děleny mezi místní spolky. Kde se spíše vidíte vy? Já mám blíže k té radikálnější skupině - nulová tolerance hazardu.
Petr Boubín napsal(a) v Úterý, 27 Leden 2015 13:03
Těch několik vybraných míst přináší ročně městu více než milion korun, který je převážně rozdělen mezi spolky ve městě působící. Osobně nejsem příznivcem hazardu a rozhodně by mi nevadil jeho zákaz. Ovšem v Čechách by to fungovalo stejně jako když byla v Americe prohibice. Vznikly by černé herny, ze kterých by neměl, kromě jejich provozovatelů, nikdo nic. Takže radši takto zlegalizovaný a zdaněný. Žádné patologické jevy hazard v těchto místech v Kosmonosech nevyvolává.
občan napsal(a) v Úterý, 27 Leden 2015 10:10
Je vidět,že hazard je příliš velké lobby již od dobAl Capona.
Miroslav Suchý napsal(a) v Pondělí, 26 Leden 2015 22:53
Šmak bude jistě zajímavé téma.

Mě však zaujalo to, že se ani ne po dvou letech navrhuje povolení hazardu v Kosmonosích.
Předchozí vyhláška z 25.4.2012 ukončovala tuto činnost plošně na území Kosmonos ke dni 31.12.2014.

Jak je vidět, provozovatelé nespí, ale lobují. Takže pokud to ve středu projde, faktické účinky té téměř dva roky staré vyhlášky budou pouhých 28 dnů.

Škoda, za tak krátkou dobu se nedá ani vyhodnotit, jestli to v něčem městu prospělo či nikoliv.
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.