AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Názory K reáliím města Kosmonosy a poslední noticka k volbám 23. -24. 9. 2022

K reáliím města Kosmonosy a poslední noticka k volbám 23. -24. 9. 2022

Email Tisk PDF

Tak jsme se dočkali i na tomto webu …a za týden již bude i v Kosmonosech po komunálních volbách. Již nelze shrnout co se všechno v Kosmonosech za 4 roky událo.

Z kosmonoských reálií zmíním pouze jednu věc, která se narodila na posledním MZ dne 7. 9. 2022 a v těchto dnech měla dohru. Jedná se biotop, kde jsem problematiku přiblížil již v minulém příspěvku. Na posledním MZ se opět téma zeširoka probíralo – viz záznam od 0:50 min. kde slyšíme, že rada města to všechno bude vyhodnocovat, atd. Prostě město Kosmonosy žije biotopem. Na můj dotaz kdo a kdy rozhodl o bezplatném vstupu na biotop jsem dostal odpověď od starosty E. Masarčíka a radního L. Řípy, že rada města tak rozhodla. Tak jsem požádal sekr. města o zaslání tohoto rozhodnutí a dne 13. 9. 2022 jsem obdržel Email, že „…. Rada města o zpoplatnění areálu nerozhodla, a proto vstupné není vybíráno.“ A škraboška spadla. Od 25. 6. 2022 kdy se biotop otevřel jsme svědky blamáže, kdy si starosta E. Masarčík dělá předvolební kampaň. Krmil nás stále tím, jak je smutný z ničení leknínů a ničení celého areálu, aby bylo něčím popsat papír v Kosmonoském zpravodaji. Viníkem tohoto stavu je samozřejmě i rada města, která toto starostovi E. Masarčíkovi umožnila. Město tímto přístupem přišlo minimálně o 500 – 600 tis. Kč, jak jsem prokázal v minulém příspěvku.

A pojďme otočit list. Máme tady komunální volby a měli bychom se zodpovědně k nim dostavit. Je dobré se nejprve rozhlédnout po některých městech, kde je zajímavá předvolební situace a provést srovnání s naším městem a oznámkovat pak naše politiky. A omlouvám se za pel mel, jak mi jeden anonym – Zvedavec, vytýká. Nelze se rozepisovat. Takže: Např. v Brandýse n. Labem končí po dvou volebních obdobích jako starosta armádní generál Vlastimil Picek a party, které měly dvě volební období půst (nebyly u lízu) se cpou k veslu. Zajímavé jsou rovněž Poděbrady. Ale pojďme se podívat na politický kolorit v Ml. Boleslavi. Až směšné jsou bilboardy volební strany Krásná Mladá Boleslav se sloganem MY NEJSME ŽÁDNÉ LOUTKY. To přeci musí říci především volič a ne, že si to pověsím jako hlavní heslo. Tato strana Jana Krištofiaka, který vstoupil do politiky v roce 2008 (jako lídr krajské kandidátky Levice 21, což byl kontra projekt na oslabení Davida Ratha), v minulých volbách získala v Ml. Boleslavi 12 tis. hlasů. Je vůbec otázkou proč ODS v Ml. Boleslavi tuto strategii volí. Toto ODS „B“ je v podstatě oslabuje a nikdy se do boleslavského zastupitelstva nedostane. Vstupenka do boleslavského zastupitelstva je 20 tis. hlasů. Tady se dá předpokládat vstup SPD do zastupitelstva (minule 18,5 tis. hlasů) a dnes mají v Ml. Boleslavi dobrou materiální základnu. Takže si myslím, že SPD má v Ml. Boleslavi 2 mandáty jisté. A uvidíme, jak dopadne KSČM a ČSSD (které minule získali 2 a 3 mandáty) a nyní se zapouzdřili do nových volebních subjektů Levicoví občané a HLAS PRO MLADOU BOLESLAV. Možná jim to jejich skalní voliči ve volbách zúčtují. A pojďme se ještě podívat alespoň do Mn. Hradiště. Zde je kuriozní situace. Kandidují 2 subjekty a už je vybrán starosta. To je asi tak, jako kdyby v Kosmonosech kandidovala sestava E. Masarčíka a sestava Pavla Janečka.

A o co jde v Kosmonosech. V Kosmonosech jde o to, zda dva subjekty (E. Masarčík a Pavel Janeček) budou mít nadále pohodlnou většinu 10 mandátů, či nikoli. To je to oč tu běží. Dále je zde koalice ANO s ČSSD, která by mohla s 9 tis. hlasy mít minimálně 6 mandátů, ale zde si nedělejme velké iluze. Viz jak dopadlo třeba to, že loni v červnu dostalo ANO kontrolní výbor a naprosto nic nedělalo. Koalice KDU-SZ s velkými těžkostmi sestavila sedmnáctku (dnes už všechny subjekty musí dávat na kandidátku i rodinné příslušníky – táta, máma, syn, manželka). Už to ani nekomentuji. Koalice KDU-SZ, která kandiduje v Kosmonosech pošesté a dávala vždy korektiv vládnoucí garnituře v Kosmonosech by mohla získat 2-3 mandáty. Uvidíme také, zda strany v Kosmonosech sáhnou k možnosti stáhnutí zvoleného zastupitele a nahrazení náhradníkem. V některých případech se může ukázat tato korektura voličů jako smysluplná. Viz minule odchod z mandátu MUDr. Jany Studničné. A slib šel složit Ing. Josef Zedník (v sestavě Pavla Janečka).

A co závěrem: Dle mého názoru lze komunální politiku v Kosmonosech, jako celek hodnotit vcelku známkou dobře. Účast čtyř volebních subjektů dává šanci, že bude komunální politika v Kosmonosech snad za něco stát. My co jsme v komunální politice (v tom či onom dresu) už více než 30 let vidíme, že ty další 4 roky budou úplně jiné a doba bude vyžadovat silné osobnosti. Drž nám, komunálním politikům a političkám, vážený čtenáři, palce. Velmi přemýšlej, jak svých 17 hlasů rozdělíš.

A už naposledy v tomto volebním období …

Váš zastupitel Ing. Karel Blecha

KDU SZ 2022

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
Jana Mala napsal(a) v Úterý, 20 Září 2022 11:54
po precteni Horizontu musi byt kazdemu jasne, jakou peknou kampan si stavajici radni zajistili, ODS - TOP09 a Obcane pro Kosmonosy, panove, je to moc okate, ale verim, ze udelat si kampan v mestskem mesicniku je lakave. Doufejme, ze si volici vsimnou, ze urcite subjekty nedostaly prostor a zaridi se podle toho. Je to dukaz urcite urovne politicke kultury.

Politicky trhak, vstup do biotopu zdarma, nevysel a nervozita stoupa. Nekteri, daji do predvolebniho boje vse. Neni nic horsiho, nez spatne nahodit udickuVery Happy

Sponzorovani syna radniho z mestskeho rozpoctu je tresnicka na dortu, ale zajimava.

Preji volicum at vezmou tyto zdanlive drobnosti na zretel pri zaskrtavani kandidatu.

JM
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Úterý, 20 Září 2022 06:35
Obecně dnešní ceny nemá moc smysl komentovat. S trochou nadsázky říkám, že kdo chce ušetřit, tak si namaže chleba místo másla kaviárem Smile, ale za tu cenu snad bylo lepší čekárnu zbourat a postavit služebnu novou. A třeba to rovnou pojmout velkoryseji, přidat podlaží a vyřešit tím prostor pro schůzky zájmových sdružení apod.
Jan Fidler napsal(a) v Úterý, 20 Září 2022 07:32
presne tak, prestavba v takovem rozsahu a za takove prostredky je marnotratnost, skoro 5 mega v luftu a nic moc se nevyresilo, snad jen, to ze bude podatelna v prizemi. To je za tech par mega slusna akce. Ohledne domu v Lipach je podezrele ticho a mesto se musi pripravit co se Sokolovnou a pak je ceka tezsi vaha v podobe vyuziti zamku.

Pristi volebni obdobi asi zacne pekne zostra a bude treba vse peclive rozmyslet neb je mestska kasa skoro prazdna.

JF
Karel Blecha napsal(a) v Úterý, 20 Září 2022 07:19
Ano. Jistěže se mohl postavit objekt, který by náměstí dokompletoval. Objemově něco jako hotel Grunt naproti. A měli bychom objekt pro Muzejní spolek, vč. jeho depozitáře a samozřejmě i pro ostatní spolky. Stejně nás čeká tuto otázku řešit. Bude-li koalice KDU-SZ na radnici zastoupena, budeme tuto otázku řešit. Ale dřív budeme řešit otázku, jestli budeme vypínat každý druhý, nebo třetí kandelábr, abychom ušetřili za el. energii. Povíme si to za měsíc po volbách, teď žádný politik na toto téma ani nešpitne.

Kar. Blecha
zastupitel města
Kosmonosy
 
Lukas Prochazka napsal(a) v Úterý, 20 Září 2022 06:21
Dobry den vespolek,

koukam, ze se diskuse trosku rozjizdi,po precteni obou prispevku bych se rad na neco optal.

Ohledne prestavby cekarny na sluzebnu, jedna se o prizemni objekt, kolik ma prosim metru vyuzitelne plochy?

a jeste prosim kdo schvaluje dotace pro sportovce/spolky? Rada nebo cele zastupitelstvo? Pokud jen Rada, pak je dotace pro M. Zednika zvlastni a svedci to o politicke kulture.

Dekuji

LP
Jakob napsal(a) v Neděle, 18 Září 2022 11:04
pan Blecha popsal precizne situaci ohledne biotopu, vstup zdarma mel byt predvolebni tahak, ale cele se to trochu zvrtlo, to se obcas stava.
Vetsina ctenaru uz jiste dostala do schranky predvolebni Zpravodaj a bylo by fajn se u predvolebniho cisla trosku zastavit a zanalyzovat.

pri listovani Zpravodaje by se ctenar mohl podivit nad okenkem Kosmonoske investice, par cisel, ktere mohou zaujmout.

1. MS nove oploceni a revitalizace zahrady - 4,4 mil.
2. Prestavba cekarny na sluzebnu MP - 3,7 mil.
3. Kuzelna, rekonstrukce drah - 3,9 mil.
4. Rekontrukce prechodu pro chodce - 1,1 mil.
5. Parcik pred Smakem - 0,6 mil.

pokud bude mit ctenar cas a chut muze se presvedcit jake upravy probehly, ohledne prestavby cekarny se vymenila okna, dvere, zbourala nejaka zed, to cele za ceny stavby mensiho rodinneho domu. Ohledne oploceni na MS je situace podobne tragikomicka. Bod 3 a 4 necham na ctenari at si udela obrazek, Bod 5 - spousta ctenaru si urcite rado posedi pred ubytovnou, kde je pohazeno plno lahvi a nedopalku od cigaretSmile

Na posledni strane Zpravodaje se muzeme docist, ze Matej Zednik, syn radniho Josefa Zednika, uspel ziskanim bronzove medaile a mesto Kosmonosy poskytlo dotaci na ucasti na teto soutezi, nebylo by na tom nic zvlastniho, az na skutecnost, ze Matej Zednik je clen Spartaku Rokytnice nad Jizerou nebo jim alespon jeste minuly rok byl.Viz odkaz.

http://www.spartak-rokytnice.cz/aktuality-9/571-matej-zednik-reprezentant-tj-rokytnice-v-silovem-trojboji

To, ze se jedna o predvolebni vydani panu radnich je snad kazdemu jasne, prispevek ze stran koalic KDU-CSL / Zeleni a ANO 2011 / CSSD aby clovek hledal v kupce sena - je to nahoda, neni to nahodaSmile

Stavajici vedeni mesta se snazi ziskat hlasy i drobnostma, at uz navysenim stravenek pro pracovniky uradu v hodnote 150 CZK, jak rikal p. Paroubek kdo z vas to maSmile a pak take odmena volebni komise extra navysena o dalsi 1000 CZK v Kosmonosech, coz znaci pro clena volebni komise odmena 2800 CZK. Z mestske kasy to jsou drobne a muze to zajistit par hlasu pro stavajici vedeni.

Preji ostrou tuzku pri zaskrtavani Cool

J.
Kar. Blecha napsal(a) v Úterý, 20 Září 2022 18:48
Na ty investice se bude nutno po volbách podívat. Zejména multifunkční tělocvična. Pokud čteme pozorně zápisy z rady města, tak je tam už 16 změnových listů (dodatků). Ale nikoho nezajímá kolik to představuje navýšení původní sesmluvněné částky, zda je již vyčerpána státní dodace 30 mil. Kč, atd. Taky nezapomeňme, že došlo k převodu práv investora (město Kosmonosy) na s.r.o. Sportovní a městské areály (jednatel PharmDr. E. Masarčík). K dnešnímu dni není taky elektronicky ještě zveřejněno zářijové číslo Kosmonoského zpravodaje.

Kar. Blecha
zastupitel města
Petr Boubín napsal(a) v Pondělí, 19 Září 2022 21:01
Dobrý den,

jen pro upřesnění:

školka - v ceně je kompletní demontáž starého plotu, starých dřevin, montáž nového plotu včetně podezdívky a kompletní revitalizace celé zahrady. Není to jen plot. A je to tak i uvedeno. Stačí lépe číst a vědět jak je areál školky velký.

přestavba čekárny - budova je kompletně zrekonstruována včetně rozvodů. Z původního domu zbyla jen obálka. Jedná se o rekonstrukci, včetně odvozu všeho vybouraného, takže srovnání s novým domem a zvlášť při dnešních cenách je dost mimo.

kuželna - opět se jedná o kompletní rekonstrukci celé kuželny - dráhy, osvětlení, rozvody, zázemí, sociálky. Po skoro 40ti letech bylo potřeba ty prostory opravdu zrekonstruovat.

přechody - jedná se o několik přechodů ve městě - ostrůvky, které musí být, zvýraznění atd. opravdu není zadarmo. A utratit za čtyři přes milion za bezpečnější přechody jsou dobře zainvestované peníze.

Jinak všechny akce proběhly řádným výběrovým řízením a jednalo se o nejnižší vysoutěžené ceny. A všechny ceny jsou s DPH.

Odměna pro členy volebních komisí byla navýšena, aby v těch komisích vůbec někdo byl. Před navýšením se nepřihlásil dostatek osob.
 
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.