AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Názory K jednání MZ Kosmonosy, které se bude konat 29. 11. 2023.

K jednání MZ Kosmonosy, které se bude konat 29. 11. 2023.

Email Tisk PDF

Aktuální události mi přinášejí povinnost opět po dvou měsících zareagovat. Na příšti MZ jde materiál o kterém dosud nebyla v mediálním prostoru Kosmonos ani zmínka.

Ještě před tématem zmíním minulé MZ 25. 10. 2023 , které bylo zvláštní v tom, že zastupitel Martin Macoun lživě napadl jiného zastupitele „.. že je v několika firmách..“ Ten se chtěl bránit, ale starosta tomu zabránil. – viz záznam od min. 33.30 https://www.kosmonosy.cz/samosprava/zastupitelstvo/hlasove-zaznamy/volebni-obdobi-2022-2026/. Probíhá tedy šetření, který zastupitel je v jakých firmách … čí zájmy zastupuje. Zastupitelé a veřejnost s tím bude podle dalších okolností seznamována.

Na příští MZ jde několik málo materiálů, ale já zmíním pouze jeden, jeho provázanost s další politikou města. Je to materiál zásadní, který se týká naprosto nás všech. Jako bod č. 2 navržena obecně závazná vyhláška (s platností od 1. 1. 2024 - O místním poplatku za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci)…. Důvodová zpráva k materiálu, který předkládá starosta města E. Masarčík je vskutku titěrná, tak jsem ji zavěsil níže.

odpady 2024

K věci:

Dosud máme svoz domovního odpadu řešen v Kosmonosích velmi zvláštně na základě tiché úmluvy mezi občany města a radnicí. Ta úmluva spočívá v tom:

A) Že si zajdu vždy počátkem února daného roku na pokladnu MěÚ udělat kukuč na paní pokladní a přitom zaplatím 10,- Kč na osobu, která je hlášena v mém baráku - u mne 40,- Kč…. Jak prosté, jak průhledné. Když toto komunikuji s komunálními politiky v jiných městech, tak jenom zírají.

A ted´ to velké B)
Tuším, že to bylo roce 2018, když jsme jako zastupitelé na tyto poplatky přistoupili a to z důvodů, že město nebylo schopno z ubytoven po městě (dnes s Ukrajinci cca 1200 osob)z těchto zařízení vybírat poplatek na osobu. A místo toho jsme vynásobili náš velikostní koef. daně z nemovitostí 1,4 rovnou číslem 3 (tedy zdvihli jsme daň 3x). Už ani nevím, jak jsem tehdy hlasoval, s některými zastupiteli jsem probíral, že H. Stakory by měli mít místní koef. pouze 2x vyšší, neboť takovou praxi aplikují v podobných městech - např. Dobrovice. Kuriozita nastává v případě osady Chaloupky, kde tedy se zaplatí daň z baráku jako na náměstí v Kosmonosích. Ale budiž.

Tehdá mne nikdo v Hor. Stakorách ani nezastavil, aby se zeptal proč tomu tak je a život šel dál. A co nám přináší balíček vládních opatření na ozdravení ekonomiky?? Mj. to že daň bude zvýšena o 80 % - t. j. všechno bude na úvod vynásobeno 1,8 a dále dojde k zavedení tzv. inflačního koeficientu. Tímto krokem se má předejít situaci, kdy uvalovaná daň v průběhu času reálně klesá. Už výše uvedené samo o sobě vyžaduje od radnice zpracovat materiály do prosincového jednání MZ a sdělit jaký je současný příjem daně z nemovitostí pro město Kosmonosy, zamyslet se nad stanoveným koef. 3. Nelze tedy dělat mrtvého brouka, že ten mizerný stát to zvýšil téměř dvakrát a radnice s tím radnice nemůže nic dělat.

Provázali jsme tedy zásadně odvoz popelnic v Kosmonosích s daní z nemovitostí. A nyní chceme zahájit vážení popelnic a odpad účtovat za 6,- Kč/kg. To je hodně nebo málo? Jak tedy vzrostou poplatky za odpady oproti 10,- Kč/osoba/rok? Bude 50x či 100x více (běžně se platí ve městech 1tis. Kč/osoba/rok)? Jak mají nastaven systém vážení popelnic v jiných městech?

Na příštím zastupitelstvu tedy bude muset být zahájena kvalitní diskuse ohledně vážení popelnic zároveň s tím, jak dál s daní z nemovitostí – tj. kolik nám vynáší nyní, kolik bude vynášet příští rok, atd.

Nabíhají další komunální reálie o kterých by bylo třeba jednat, diskutovat. Např. již se několik měsíců nabízi k prodeji dům (po řed. ZŠ p. Pažoutovi) za 8,4 mil. Kč – viz https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/rodinny/kosmonosy-kosmonosy-/4259546444. V realitní branži to znamená, že dnes je již na prodej za 7,9 mil. Kč. Naše město řeší kam s muzeem, nemá žádné informační centrum, spolky se nemají kde scházet – viz žadonění p. Jany Jancákové ze spolku Společně srdcem v posledním čísle Kosmonoského zpravodaje. Zastupitelé by tedy měli vážně uvažovat o koupi této nemovitosti v centru města. Další reálie už nebudu komentovat.

A co říci na závěr.

Důležité je, že se zlepšuje celkový pohled ratingových agentur na vládu Petra Fialy a ekonom Lukáš Kovanda (jinak kádr Aspen Institutu) nám k tomu napíše své moudro https://www.newstream.cz/nazory/lukas-kovanda-fialova-vlada-do-roku-2025-pohodlne-ozdravi-finance-z-volebniho-losera-muze-byt-zase-favorit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Ing. Karel Blecha
zastupitel města
Kosmonosy

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
10 Pavel Novák napsal(a) v Úterý, 05 Prosinec 2023 15:16
Může mi někdo vysvětlit k čemu bude město financovat Informační centrum a jaká je předpokládaná návštěvnost muzea?
Nalejme si čistého vína, Kosmonosy turistickým místem nejsou a to nezmění ani ten člověk, který bude sedět někde v infocentru.
Místo vyhazování peněz za propagaci s nulovým efektem je raději investujme do pořádné internetové stránky a za ušetřený zbytek můžeme zrušit ten paskvil na téma evidence odpadů. Osobně by mne zajímalo, kolik stojí ten systém sám o sobě a jeho návratnost (provozování supertajné evidence).
Jinak nápad se zámečky pobavil. Popeláři teď v mrazu nemají nic jiného na práci než aby ještě odemykali tisíce zamrzlých popelnic.
Jediné čeho město dosáhne, že lidé budou vyhazovat i netříděný odpad ze strachu z plateb kde se dá a dovolím si tipnout, že i do tříděného.
Jakub Fidler napsal(a) v Úterý, 05 Prosinec 2023 15:52
Určitě, Lípy č.10 tomu bude třeba se věnovat, uvidíme jaký bude návrh, ale nějak se k tomu zastupitelé nemají, je to asi trošku tvrdší oříšek Laughing
Trošku sledujme návrh rozpočtu na 2024 a uvidíme co se vyloupneSmile

S pozdravem

JF
 
Jana Tichá napsal(a) v Úterý, 05 Prosinec 2023 10:07
Dobrý den. A opět se řeší dům na potřeby muzea, informačního centra a prostor pro spolky. Dům pod Loretou si již zrekonstruoval nový majitel. A nyní bychom zase chtěli zakoupit soukromý dům? Město má ve svém majetku poslední bytový prázdný dům čp. 10 v Lípách a chátrá.
Jinak: pan ředitel Pažout nás starokosmonosáky učil a všichni jsme ho měli rádi. Rodina si jistě poradí a je to jejich věc.
Kar. Blecha napsal(a) v Čtvrtek, 30 Listopad 2023 06:54
Střídmě k včerejšímu jednání MZ.
Zastupitelstvo začalo s 10 členy a později se dostavili další dva. Přítomno bylo po celou asi deset spoluobčanů z Kosmonos. Před jednáním MZ jsem rovněž před svědky požádal zastupitele M. Macouna, aby vzal zpět své výroky z minulého zastupitelstva vůči mé osobě, že „…. jste evidován v několika firmách o kterých nás taky neinformujete..“ a doložil jsem mu výpisy z RZP, že tomu tak skutečně není. Neuspěl jsem.
Klíčový bod jednání ... zavedení vážení popelnic byl probrán dobře. Rozsáhle zejména ze strany místostarosty Lad. Řípy. Škoda. Škoda, že občané nedostali alespoň část informací v Kosmonoském zpravodaji a nemuseli jsme na tomto webu vésti neumělou diskusi. Nakonec všichni přítomní se s materiálem ztotožnili a zvedli pro něj ruku. Z dalších bodů stojí za zmínku Vyhláška o regulaci hlučných činností (de facto vylepšení stávající vyhlášky). Doporučuji čtenářům si tuto vyhlášku po vydání prostudovat. V 19:04 zazněla informace od starosty zejména o tom – kdy bude dokončena 3. etapa biotopu a dále, jak jsme pokročili v přípravě revitalizace zámeckého parku … již máme závazná stanoviska a práce se překlopí do fáze projektování. Po udělení slova jsem se vyjádřil k výrokům zastupitele M. Macouna, zmínil jeho výroky vůči mé osobě a opakovaně potvrdil, že jsou nepravdivé. Následně jsem zmínil, a to pouze neúplně podnikání jeho osoby, např. že je společníkem a jednatelem firmy I.B.M.M., s.r.o založené v roce 1999 a v této společnosti měl za společníky 2 chlapíky z Ruska. Strhla se velmi vypjatá situace, která skončila tím, že nic nedělám … pouze rozeštvávám…. Zapojili se i další zastupitelé proti mé osobě - Josef Zedník, doc. Lad. Horák …..“ ….že jsem plagiát…“, atd. Myslím si, že když každý občan si může v obchodním rejstříku zjistit tyto údaje –viz https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=519499&typ=UPLNY , tak i já je mohu v určité situaci sdělovat na jednání zastupitelstva. Z dalšího stojí za zmínku připomínky občana z Podzámecké ul. p. Tvrdého k současnému provozu v této ulici. Vedoucí odboru Ing. Šimon přislíbil na příští jednání MZ dodat data k provozu v této ulici. Dá se tedy předpokládat, že diskuse bude pokračovat. Samozřejmě počkejme si na zvukový záznam z toho zastupitelstva. A je před námi 1. Neděle adventní. V sobotu večer rozsvítíme v Hor. Stakorách vánoční strom a měli bychom se v tichu a usebranosti přiblížit k Vánočním svátkům. A v dalším roce se spolu dáme zase do práce.

Karel Blecha
Jakub Fidler napsal(a) v Pátek, 01 Prosinec 2023 17:09
Dobrý den,

pokud si někdo dá práci a poslechne si záznam z minulého jednání zastupitelstva 10/23, tak pan Macoun zaútočil na pana Blechu, že působí v několika firmách a podobně nesmysly, ten se pouze bránil a na listopadovém jednaní panu Macounovi tekli nervy, nezvládnul emoce. Doporučuji všem poslechnout. V případě zastupitele velká ostuda. Pan Macoun asi nepozná co je profesní sdružení a firma, je třeba trošku doplnit znalosti.

Vykřikování ostatních, že byli v pionýru a podobné nesmysly, jsou úplně mimo téma, je z toho pouze vidět snaha zesměšnit pana Blechu, nic víc.
Chápu, že některým leze pan Blecha na nervy, ale upřímně škoda, že v Kosmonosech neexistuje početnější opozice.

To co předvedl v závěru záznamu pan Horák je stěží uvěřitelné, opravdu všem doporučuji poslechnout. Jestli toto není arogantní, tak už nic.

mějte hezký pátek

JF
Tomáš Marek napsal(a) v Pátek, 01 Prosinec 2023 12:29
Děkuji za upozornění na zajímavou diskuzi v závěru schůze.
Orientace jednosměrky u školky - nemá podle mě žádný podstatný dopad, zvýšený provoz v Podzámecké je dán tím, že na ní je převedena zhruba polovina dopravy z Tyršovy. Pro mě jako obyvatele Podzámecké to znamená daleko větší provoz než dřív, ale ulehčení obyvatelům Tyršovky přeji, vždyť to tam bylo hrozné.
Co se týče parkování, tak to by si zasloužilo určitě více prostoru ve zpravodaji. Že se to týká naší ulice jsem se dozvěděl až když se vydávaly parkovací karty a do teď netuším jestli když k nám přijede někdo na návštěvu, tak dostane pokutu nebo ne. Předpokládám, že to bude MP kontrolovat jen na základě oznámení, ale kdo ví.
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Čtvrtek, 30 Listopad 2023 08:24
Souhlasím s Vámi, že by nejen o změnách ve svozu komunálního odpadu mohlo město informovat dříve, než je to hotová věc. Např. facebook města se v podstatě scvrknul na přehled kulturních a sportovních akcí. Když si vybavím jak vypadala komunikace ohledně výstavby sportovní haly - jak kdyby to byl tajný projekt americké armády. Laughing Mám ale dojem, že na tom máte díl viny, protože jste svým přístupem, kdy kritizujete plošně vše, co Masarčík a spol. navrhne, způsobil to, že když slyší slovo "diskuze", tak se naježí a zaujmou bojový postoj. Což je škoda, protože např. to, že projekt navrhne renomovaná architektonická kancelář neznamená, že by k němu místní nemohli mít užitečné podněty. Obzvlášť, pokud je ta kancelář z Prahy a před pěti lety netušili, že nějaké Kosmonosy existují.
 
Jan Fidler napsal(a) v Středa, 29 Listopad 2023 11:16
Dobrý den,

pokud bude limit na osobu 15kg odpadu na měsíc zdarma, přijde mi to v klidu a je třeba veřejnost směrovat k maximálnímu třídění, tak jak je tomu v bohatých a úspěšných zemích. Není třeba vymýšlet nic extra nového, jen to aplikovat, ale lehká inovace neškodí Cool

Ohledně daně z nemovitosti se není čeho obávat, v ČR je jedna z nejnižších na světě a bral bych to jako příspěvek na osvětlení, chodníky atd. V tomto by radní/zastupitelé měli mít řádně ostrou tužku.

Mějte fajn den

JF
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Středa, 29 Listopad 2023 13:17
Daň z nemovitostí je sice v ČR až řádově nižší než v jiných zemích, ale je třeba posuzovat celý daňový systém a také využití peněz. Třeba Videň má 1 % (takže z bytu v hodnotě 5 milionů zaplatíte ročně 50 tisíc), ale financuje z toho mimo jiné výstavbu městských bytů. Blbé je, že to přichází v době, kdy se zdražilo skoro vše, média to do lidí pořád hustí a tak jsou vystresovaní i lidé, kteří k tomu objektivně nemají důvod.
 
Kar. Blecha napsal(a) v Úterý, 28 Listopad 2023 18:37
Je dobré, že se zde rozjela diskuse. Ale asi by mohlo zaznít např., že:
- jsme první či druzí na okrese a musíme zavádět to vážení od ledna příštího roku?
- jak budeme řešit těch cca 1tis. spoluobčanů na ubytovnách, kvůli kterým jsme před 4 roky spustili poplatky
10,-Kč/občan/rok?
- nikoho nezajímá téměř dvojnásobná daň z nemovitostí (každý rok bude valorizována) ve všech výše uvedených souvislostech?

Karel Blecha
Petr Boubín napsal(a) v Středa, 29 Listopad 2023 09:05
Je to mnohem jednodušší a nemusíte z popelnice ani sundavat víko, ani provrtavat otvory, abyste ji odlehčil. Popelařské auto váží jen vysypaný odpad Wink
Kar. Blecha napsal(a) v Středa, 29 Listopad 2023 06:22
Pane magistře,
je fajn, že budeme třeba první v republice s vážením odpadů....tak pojďme trochu na ty technikálie:
- já mám očipovanou ocelovou popelnici - váha 14,4 kg
- soused má očipovanou hnědou plastovou popelnici - váha 9,6 kg
A popelář vmžiku přepne vážící program na sousedovic popelnici než ji tam ten druhý popelář dokulí?
Nebo to mám dělat tak, že alespoň odmontuji víko u plechové popelnice, abych snížil váhu cca o 2 kg.

Kar. Blecha
Petr Boubín napsal(a) v Úterý, 28 Listopad 2023 20:23
A není jedno kolikátí budeme? Ano, můžeme být klidně první v republice, kteří takový systém budeme mít.

Ubytovny nebudou mít slevu 90,- Kč na měsíc a hlavu. Takže si zaplatí plnou výši odvezeneho poplatku. Myslím, že pro naše občany dobré.

Daň z nemovitosti - a proč čekáte diskuzi zde? O navýšení rozhodla vláda, sněmovna, senát a prezident podepsal. Město může měnit koeficient s dostatečným předstihem, takže na naší úrovni se teď nic dělat nedá, což byste jako letitý zastupitel měl vědět.

Opravdu mi připadá, že hledáte problémy kde nejsou.
 
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Úterý, 28 Listopad 2023 13:16
muzeum + informační centrum

Myslím, že je na místě diskuze, jestli je vůbec město potřebuje/chce a pokud ano, tak v jaké formě, ať pak nejste první, kdo bude kritizovat kolik stálo zřízení a provoz. Např. v Benátkách nad Jizerou je přes léto informační středisko otevřeno i o víkendech a státních svátcích a v Bakově celoročně zavřeno pouze v pondělí.
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Pátek, 01 Prosinec 2023 14:18
Místo pro setkávání spolků by bylo fajn. Muzeum neumím posoudit - sám bych do takového muzea jako turista asi nešel. Informační středisko mi v době, kdy máme v kapse mobil s internetem příjde zbytečné.
Tomáš Marek napsal(a) v Úterý, 28 Listopad 2023 20:27
To mi vůbec není jasné - proč by město mělo naše peníze vyhazovat za nějaké informační centrum. Pro jaké informace by tam měl kdo chodit? V době internetu? A ještě snad tam mít zaměstnaného nějakého "informátora" za přepážkou, každý den čekajícího na zájemce o informace...
 
Tomáš Marek napsal(a) v Úterý, 28 Listopad 2023 12:55
Naše čtyřčlenná rodina má tedy podle návrhu nárok na 60 kg odpadu měsíčně zdarma, nechápu jak by někdo mohl tolik odpadu do popelnice nacpat.
Spíš budeme volnou kapacitu popelnice pronajímat Smile
Autor se evidentně snaží najít problém tam, kde žádný není.
Tomáš Marek napsal(a) v Úterý, 28 Listopad 2023 12:45
To poslední co si přeji je, aby město za naše daně nakupovalo, rekonstruovalo a následně nákladně udržovalo další nemovitosti.
To, že se ten dům nabízí již několik měsíců totiž znamená, že zmíněná cena neodpovídá jeho hodnotě. Kolik milionů navíc by stála rekonstrukce těžko odhadovat.
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Úterý, 28 Listopad 2023 09:05
Pane Blecho buďte důsledný - nevynechte tiché společníky, rodinné příslušníky, pozemky a milenky. Very Happy

Pokud se třídí, tak mi 15 kg odpadu na osobu a měsíc nepříjde málo. "Radost" asi budou mít ti, kteří mají popelnice tam, kudy chodí do práce nenahlášení obyvatelé ubytoven.
Petr Boubín napsal(a) v Úterý, 28 Listopad 2023 14:50
Milada Hosová: každý obyvatel platí stejně. Miminka v prvním roce poměrnou část. Plíny vytřídit nejdou, ale opravdu si troufnu říct, že i rodina s malým dítětem, pokud nebude do popelnice dávat vše včetně trávy se do váhy vejde. Těch 15kg je na každého obyvatele. Takže 4 členná rodina s jedním miminkem má 60kg na měsíc. Tolik plíny určitě neváží.
Milada Hosová napsal(a) v Úterý, 28 Listopad 2023 11:51
Mě by zajímalo, jak je ošetřeno placení za děti, miminka. To se týká na druhou stranu i starých nemocných lidí, kteří pleny používají také. Plínky vytřídit opravdu nejdou. A jak už je tady zmíněno. To aby se člověk bál dát popelnici před plot večer před svozem.
Petr Boubín napsal(a) v Úterý, 28 Listopad 2023 10:35
Dá se to řešit zamečkem na popelnici, kdy Compag má klíč. Vše jde řešit, když je vůle Wink

Jinak koukám, že zdejší web špatně zvládá smajlíky, takže ta spousta otazníků má být toto: Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
 
Petr Boubín napsal(a) v Pondělí, 27 Listopad 2023 19:24
Pane inženýre, když napíšete a) chtělo by to říct i to b) zvlášť když ho tam sám nalepite. Takže ano, 6kc/kg, ALE každý občan Kosmonos, Horních Stakor a Chaloupek DOSTANE z tohoto poplatku SLEVU 90,- Kč měsíčně. Takže kdo bude s odpadem nakládat zodpovědně a třídit možná ani nezaplatí těch 10,- Kč. Ono totiž těch 15kg na hlavu ZDARMA vychází z údajů vážení.

Takže to necháme u toho, že jste to omylem opomenul napsat a nechtěl vyvolávat nenávist a paniku ????.

Ty informace kdo je v které firmě se zjišťují na všechny zastupitelé? Já jen jestli nemám rovnou někam vyvěsit výpisy z obchodního rejstříku, abych ušetřil práci ????????????????
Petr Boubín napsal(a) v Úterý, 28 Listopad 2023 14:47
Milada Hosová: město má od Compagu k dispozici sjetiny vážení. Veřejně k dispozici samozřejmě nejsou, ale občan by měl mít možnost zjistit kolik je jeho produkce, zvlášť když podle toho bude platit.

Průměr na obyvatele vychází okolo těch 15kg. Troufnu si říct, že spousta lidí nedosáhne ani na plnou úlevu 90,- Kč měsíčně
Milada Hosová napsal(a) v Úterý, 28 Listopad 2023 11:56
Jsou někde tyto čísla k dispozici. Nemyslím individuální data "sousedů". Mám možnost zjistit, kolik konkrétně bylo naváženo v mojí popelnici? Případně kolik tedy vyšel průměr na přihlášeného obyvatele, 15 kg nebo méně?
 
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.